Interview met Phillip Smits (Blauwhoed) over Smart Living

Phillip 460-455 Phillip Smits, algemeen directeur van Blauwhoed, is ervan overtuigd dat slim gebruik maken van het 'Internet of Things' (IoT) onze levens kan verbeteren. ‘Smart Living’ noemt Blauwhoed het. Smits deelt zijn visie in een interview, dat eerder verscheen op de Blauwhoed website. Een concept als ‘smart living’ kan inspirerend zijn voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Denk aan sensoren die energie kunnen besparen en comfort kunnen brengen, en kunnen ontzorgen.

Is er niet al heel veel op het gebied van domotica?
Er zijn inderdaad al veel domoticaproducten, maar er wordt vaak niet getoetst waar mensen echt behoefte aan hebben. Het moet aantrekkelijker, verleidelijker en toegankelijker. Als ik kijk naar bestaande domotica-oplossingen, dan zie ik dat deze tot op heden erg technisch en weinig verleidend zijn. Ze zijn beperkt tot het besturen van licht, alarm en energieverbruik. Wij willen de techniek minder technisch maken en op een toegankelijke, aantrekkelijke manier comfort en gemak bieden. Smartphones en tablets daargelaten is de verbondenheid met internet thuis nog erg beperkt. Er zijn eindeloos veel slimme netwerkoplossingen denkbaar voor in en om huis, ook toepassingen die mensen met elkaar verbinden en het gemeenschappelijke potentieel van de hele buurt benutten.

Wat is er dan aan techniek nodig in de huizen die jullie ontwikkelen?
De eerste vereiste is een toekomstproof wifi-concept. Je hebt een solide basis nodig, een optimale wifi-verbinding die veiliger en minder storingsgevoelig is en waar probleemloos een hoop apparaten op kunnen worden aangesloten. In het project Your New Life in het Gooi zijn we gestart met het aanbieden hiervan. Een standaard wifi-router van nu kan slechts zes verschillende apparaten met elkaar verbinden; in het wifi-concept dat wij in Blaricum in samenwerking met Samsung aanbieden kunnen tot wel 64 apparaten aangesloten worden. Het is de eerste stap van waaruit we verder kunnen gaan ontwikkelen. Dat doen we samen met onze klanten. Misschien is nog wel het belangrijkste dat we bij ons concept Smart Living naast de techniek en de ‘hardware’ ook de ‘software’ meenemen.

Wat bedoel je met de ‘software’ van Smart Living?
We zetten bewust niet alleen in op techniek maar ook op de community. Van gezondheid en veiligheid tot gemak, comfort en interactie met je buren en sociale kring, op al deze gebieden zijn Smart Living-toepassingen te bedenken. Wij bepalen in dialoog met onze geïnteresseerden en kopers wat hun behoeften en wensen zijn op het gebied van slimmer en comfortabeler wonen en verbondenheid met de buurt. Smart Living is een onderwerp in onze co-creatiesessies. Bijvoorbeeld bij ParkEntree in Schiedam. ParkEntree ontwikkelen we volgens ons Senior Smart Living-concept, het wordt een buurt waar actieve senioren samen wonen en zich blijven ontplooien. Bij uitstek een doelgroep waarvoor Smart Living echt een meerwaarde kan zijn.

Hoe zie je de toekomst, wat is je uiteindelijke ambitie?
Wat ik wil is een thuis dat met ons praat en voor ons denkt, op een simpele en aantrekkelijke manier dienstverlening biedt, écht ontzorgt en mensen verbindt. Ons ultieme doel is een alles-in-één-oplossing, een ‘afstandbediening van je leven’. Een open systeem, waarmee we onze klanten maximaal en blijvend laten profiteren van nieuwe ontwikkelingen. Denk aan iets waarmee je alles in je huis kunt besturen, maar ook direct kunt inloggen op je buurt-community waarmee je in verbinding staat met je buren. Of dat lukt en hoe lang dat nog duurt, weet ik niet, maar ik ga er met volle overtuiging voor.