Interview met Theo Smits over Heijmans BrightHouse

exterieur_heijmansbrighthouse1Interview met Theo Smits over Heijmans BrightHouse, “de Tesla onder de woningen”. Het is een woningconcept dat helemaal op zonne-energie werkt, ontwikkeld samen met AERspire. 

Hoe ben je op het idee gekomen van BrightHouse?

Rond de eeuwwisseling kwam ik in aanraking met het project ‘In Goede Aarde’ in Boxtel. Daar gingen we voor het eerst EPC=0 woningen bouwen. Dat was zo bijzonder dat de koningin het project kwam openen. Naderhand bedacht ik me: Waarom gaan we niet 5 stappen verder en maken we een échte energiefabriek als woning? Het bleef sluimeren, maar ik liep telkens tegen problemen aan waardoor het onbetaalbaar werd.

Twee jaar geleden werden we gevraagd om de zonnepanelenindustrie te adviseren over de praktische toepassing van zonnepanelen bij het SEAC. Een ontwikkeling die ik tegenkwam was een compleet gesloten glazen PV-dak in plaats van allemaal losse paneeltjes aan elkaar. Die producent had alleen een probleem: het werd heel warm onder dat glazen PV-dak. Hoe konden ze die warmte nou het beste afvoeren? Dat was voor mij het Eureka-moment. Zij wilden die warmte kwijt, terwijl ik die warmte juist heel graag wilde hebben. Een zonnepaneel geeft namelijk veel meer warmte dan elektriciteit. Door deze gedachte kon ik opeens de woning als energiefabriek laten werken, want ik heb in één keer veel meer energie beschikbaar. Toen heb ik de pen gepakt en ben ik een woning gaan bedenken die volledig werkt op zonne-energie. Maar wel comfort voorop, daarna pas het energieverhaal. Met dat uitgangspunt is het Heijmans BrightHouse ontstaan.

Lees het volledige interview met Theo Smits op de website van Heijmans.

Zie ook het Lente-akkoord interview met Theo Smits over zijn ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen.


Gerelateerde berichten

Tags:

Woningen

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties