Invoering slimme meter

Vanaf januari 2012 is de plaatsing van de zogenaamde slimme meter gestart. Een slimme meter is een digitale energiemeter voor gas en elektriciteit waarvan de meterstand op afstand uitleesbaar is. De slimme meter wordt vanaf 1 januari  standaard geplaatst in alle nieuwbouw. Voor nieuwbouw is het niet mogelijk om te kiezen voor een oude meter.Privacy

Uw klant (koper/huurder) kan ervoor kiezen om de gegevens niet op afstand te laten uitlezen. Deze functie kan, zo volgt uit het privacydebat in de Eerste Kamer, naar wens aan of uit worden gezet. Wijs uw klant hierop.

Inzicht in energiegebruik
De Tweede Kamer heeft in 2010 besloten dat de consument met een uitleesbare slimme meter, zes maal per jaar van het energiebedrijf een overzicht krijgt. Hierdoor krijgt de klant beter zicht op zijn verbruik. Dit alleen al blijkt wat effect te hebben op het energiegebruik. Referentie-scenario’s van Kema in 2010 geven een gemiddelde besparing van 3,2% op elektriciteit en van 3,7% op gas.

Daarnaast heeft de slimme meter een P1-poort. De P1- of consumentenpoort stelt mensen in staat hun eigen meter uit te lezen zonder tussenkomst van de netbeheerder of energieleverancier. Hiermee kan de consument de meter aansluiten op mobiele telefoon of computer en via een energietool, gadget of app inzicht krijgen in zijn energieverbruik. Hiermee wordt energie besparen makkelijker.

De komende twee jaar wordt de slimme meter naast nieuwbouw ook aangeboden bij renovatie, reguliere vervanging en op aanvraag van de consument zelf. Aan plaatsing op aanvraag zijn meerkosten verbonden: maximaal € 60 excl. btw.

Vanaf 2014 is het gepland dat alle huishoudens in Nederland kosteloos slimme meters aangeboden krijgen.

Verder lezen:

ConsuWijzer
Rijksoverheid
Vereniging Eigen Huis
Netbeheer Nederland

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties