‘Je moet durven het anders te doen’

doetinchemSité Woondiensten uit Doetinchem legt de projectontwikkeling neer bij ontwikkelende bouwers. Die mogen betaalbare koopwoningen en energieneutrale huurwoningen bedenken. “Als je andere resultaten wilt, moet je het anders doen. Dat moet je durven”, zegt Erik Langen van Sité.

Dit artikel verscheen op 15 april in Cobouw

Het is voor het eerst dat Sité energieneutrale woningen laat bouwen. Onno Dwars, die er ervaring mee heeft, is er blij mee. Hij is binnen VolkerWessels een van de trekkers van de energieneutrale concepten. Zo is er onlangs door het bouwconcern uit Amersfoort het concept MorgenWonen gelanceerd. Standaard koopwoningen zonder energierekening, in één dag gebouwd.

Waarom dan niet in Doetinchem energieneutrale koopwoningen? “Incubatietijd”, zegt Dwars. “We hebben het aangeboden, maar lagere inkomens kunnen de 25.000 euro meerkosten niet financieren. En ze zien het niet. Wat niet? Dat je woonlasten dalen. Pas als ze zien dat de achterburen het gaan doen, willen ze het ook.” Door eerst energieneutrale huurwoningen neer te zetten, maak je de weg vrij voor energieneutrale koop. Dwars: “Bij een ander project van ons, Huis ter Heide Sterrenberg, bieden we de optie energieneutraal in de tweede fase van het project nu wel aan.”

De huurwoningen als bonus als het koopproject slaagt, maakte dat VolkerWessels Vastgoed nog meer dan anders op de prijzen lette, zegt Dwars. “Als de koopwoningen niet verkocht werden, zouden we er toch weinig voor krijgen. Dus konden we net zo goed de prijzen al laag maken, met het perspectief van extra energieneutrale woningen.”

Lees verder op de Cobouw-website


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties