JLL: hogere energiekosten voor duurzaamste kantoren

Uit: Vastgoedmarkt, 20 maart 2012

Hoe duurzamer het kantoor, hoe hoger de energiekosten. Deze tegenstrijdige bevinding deed Jones Lang LaSalle in Oscar 2012, de servicekosten-benchmark.

De kosten voor elektra en verwarming blijken per m2 respectievelijk 10,85 en 6,80 euro voor gebouwen met label A tot en met C tegen 9,17 euro en 6,36 euro voor gebouwen met label D tot en met G. De conclusie gaat lijnrecht in tegen het bestaande beeld, dat gebouwen met een beter label juist energiezuiniger zijn. Voor beleggers is een lagere energierekening ook de voornaamste financiële incentive om hun vastgoedportefeuilles te verduurzamen.

 

Jones Lang LaSalle (JLL) heeft echter een goede verklaring voor de schijnbaar explosieve conclusie. Bij de duurzaamste kantoren gaat het vooral om nieuwe kantoren. Die worden veel intensiever gebruikt, want ingericht op het nieuwe werken wordt er met meer mensen op minder vierkante meters gewerkt. Per vierkante meter zijn de kosten hoger, maar omgerekend per fte juist weer lager, aldus JLL. Een andere oorzaak van de hogere energiekosten is het niet-duurzame gebruik van ‘groene’ kantoren. ‘Duurzaam gebouwde of herontwikkelde gebouwen worden niet per definitie ook duurzaam gebruikt’, aldus hoofd Research Michael Hesp.

Oscar 2012 (Office service charge analysis report) brengt de servicekosten van kantoren tussen 2006 en 2011 in beeld. In totaal zijn 272 gebouwen uit de vastgoedportefeuilles van Jones Lang LaSalle, CBRE Global Investors en MVGM onderzocht. Slechts 75 van de 272 gebouwen beschikte over een energielabel. De cijfers zijn gebaseerd op de eindafrekeningen van de servicekosten over 2010 die in 2011 beschikbaar waren. De gemiddelde servicekosten lagen in 2010 op 34,57 euro per vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak (vvo) per jaar. Bijna de helft van deze kosten bestaat uit kosten voor verwarming en elektra (47 procent).

Download OSCAR 2012

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties