Aandacht voor fijnstof in de keuken

Uit onderzoek van TNO blijkt dat in luchtdichte woningen de concentratie fijnstof gedurende enkele uren na het koken veel hoger kan zijn dan - bijvoorbeeld - aan een snelweg. Op 9 februari jl. werd TNO-specialist Piet Jacobs geïnterviewd over deze problematiek in het NPO-programma De Kennis van Nu.

Het TNO-onderzoek toont aan dat de blootstelling aan fijnstof binnenshuis, en met name in de keuken, groter is dan werd gedacht. In het item dat De Kennis van Nu over dit onderwerp maakte laat Piet Jacobs (TNO) zien hoe de concentratie fijnstof zeer sterk toeneemt door het bakken van een paar hamburgers. En als de afzuigkap niet aanstaat (een niet ongebruikelijke situatie) is de luchtkwaliteit al snel dramatisch slecht.

Een afzuigkap moet een capaciteit hebben van minimaal 300 m3/uur. Als de capaciteit te laag is worden de kookdampen onvoldoende afgevoerd, blijven geuren lang hangen en hoopt fijnstof zich op.

Wat is in een energiezuinige woning de beste oplossing voor een afzuigkap? U leest het in het artikel Al uw vragen over de afzuigkap beantwoord.