Factsheet: Betere kookafzuiging in nieuwbouwwoningen

Zeer energiezuinige woningen zijn met zorg en aandacht gebouwd, goed geïsoleerd en luchtdicht. Maar binnen enkele jaren heeft één op de tien bewoners een aparte afvoer door de buitengevel gemaakt voor kookafzuiging. De recirculatieafzuigkap die tegenwoordig vrij gangbaar is, vinden veel keukenprinsen en prinsessen uiteindelijk niet goed genoeg.

Als je elektrisch kookt, is een recirculatieafzuigkap mogelijk. In zo’n kap wordt kooklucht afgezogen, gefilterd en weer in de keuken teruggebracht. In de bouw is zo’n systeem ideaal. Er zijn geen geveldoorvoeren nodig en de indelingsvrijheid van de keuken is maximaal. Bovendien blijft de woning luchtdicht en gaat er geen energie verloren. Over de prestaties van deze vorm van kookafzuiging is echter lang niet iedereen tevreden. Het zijn niet alleen de geurtjes die soms lang blijven hangen. TNO laat zien dat de concentratie fijnstof in huis na het bakken van een paar pannenkoeken even hoog kan zijn als langs de A15 tijdens de spits.

Welke andere opties zijn er voor kookafzuiging die voldoen aan de eisen voor energie, luchtkwaliteit en comfort? Zijn er ook recirculatieafzuigkappen die wel goed werken? Welke innovaties zijn er op dit gebied? Op initiatief van het Lente-akkoord heeft de themagroep Betere Kookafzuiging alle opties op een rij gezet. Het resultaat is samengevat in de factsheet ‘Betere Kookafzuiging in Nieuwbouwwoningen’.

Download de factsheet 'Betere Kookafzuiging in Nieuwbouwwoningen'