Bewonersenquête balansventilatie

balansventilatieWat vinden bewoners van balansventilatie? Zijn ze er (bijna) altijd ontevreden over? Of is hun oordeel afhankelijk van de kwaliteit van de uitvoering? Op dergelijke vragen hopen de partners van het Lente-akkoord binnenkort antwoord te kunnen geven.

Begin oktober 2014 zijn er 980 enquêtes verstuurd naar bewoners van nieuwbouwwoningen met balansventilatie. De geselecteerde nieuwbouwprojecten kenmerken zich door een goede uitvoering van het balansventilatiesysteem.

Sommige ontwikkelaars, bouwers en beleggers voelen weerstand tegen de toepassing van balansventilatie in nieuwbouwwoningen. Zij horen terugkerende klachten en negatieve ervaringen van bewoners. Balansventilatie heeft om die reden een slechte naam gekregen. Toch zal met de EPC-aanscherping per 2015 balansventilatie vaker toegepast gaan worden.

Daarom willen we met deze enquête inzicht krijgen in de waardering van balansventilatie door de bewoner. Het onderzoek is opgezet met medewerking van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA). Zij hebben geholpen met het aanleveren van een groot aantal recente woningbouwprojecten waar de balansventilatie met veel aandacht voor de uitvoering is aangelegd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau voor Woononderzoek in Rotterdam.