Blowerdoorkiller' valt in de prijzen op VSK

Dit stuk is gebaseerd op een artikel in Aannemervak.

De ATT (Air Tightness Tester) van ACIN instrumenten is dit jaar de winnaar van de VSK Award in de categorie Energietransitie. De prijs werd op 4 februari uitgereikt op de VSK, de vakbeurs voor installateurs, die plaatsvond in de Jaarbeurs.

Met de Air Tightness Tester kan de luchtdichtheid van een gebouw veel sneller en eenvoudiger worden gemeten dan met een blowerdoortest. De ATT maakt daarbij slim gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Het drukvaatje van de ATT dient als referentie (de gemeten druk in de woning als het ventilatiesysteem uit staat). Het ventilatiesysteem wordt vervolgens een aantal keren aan- en uitgeschakeld, en de hierdoor veroorzaakte drukvariaties worden gebruikt om de luchtdichtheid van het gebouw te berekenen. Waar de blowerdoortest nu nog vaak als steekproef wordt ingezet, kan met de veel handzamere ATT in principe de luchtdichtheid van elke woning worden gemeten.

Juryrapport
De jury ziet de ATT als een belangrijke ontwikkeling voor de nieuwbouw, want luchtdichtheid is volgens de jury een ‘dark horse’ in de energietransitie, en bouwers moeten in het kader van kwaliteitsborging hun prestaties meetbaar aantonen. Voor installateurs is de luchtdichtheid een belangrijke randvoorwaarde, waarvan de kwaliteit tot nu toe te vaak onbekend was. De ATT is een uitstekend middel om de luchtdichtheid van alle gebouwen, met name seriematige woningbouw en appartementen, op een vlotte en toegankelijke manier te testen, als aanvulling op de blowerdoortest. Volgens de jury gaat deze innovatie de installateur helpen als totale pakketleverancier en bij zijn rol als duurzaamheidsadviseur. Ook in (gerenoveerde) bestaande bouw kan een installateur nu echt meten of het verantwoord is om een laagtemperatuursysteem te adviseren.Niek-Jan Bink (directeur ACIN) gaf in november 2017 al een voorproefje van de ATT tijdens de Dag van de Binnenlucht.