Consument bezorgd over ongezonde lucht in huis

hhbarometer2015Gezond leven doe je in een gezond huis. Frisse lucht en veel daglicht binnenshuis zijn volgens de Europese consument belangrijk voor de gezondheid. Nederlanders tobben meer over hun gezondheid dan over financiële risico’s, zoals het verliezen van hun baan. Dit zijn enkele uitkomsten van een Europese studie getiteld 'Healthy homes barometer 2015' door de VELUX Groep.

Niet roken, genoeg beweging en het eten van voldoende groenten en fruit: jaren van publiek debat hebben ons bewust gemaakt van deze richtlijnen voor een gezonde leefstijl. Maar daarnaast ziet de consument ook het belang van leven in een gezond huis in. Dit is de verrassende conclusie van een nieuwe studie onder 12.000 Europeanen in 12 landen, weergegeven in de Healthy Homes Barometer 2015. Het is tot nu toe het omvangrijkste onderzoek dat de mening en het gedrag van Europeanen weergeeft omtrent een gezond woonklimaat.

Voldoende daglicht en verse lucht scoren hoog
Een gezond huis, of beter gezegd een huis dat een gezond leefklimaat ondersteunt, is onderzocht als onderdeel van een lijst met 9 aspecten die onze dagelijkse gezondheid in meerdere of mindere mate beïnvloeden. Van deze 9 aspecten komt woningventilatie met frisse lucht op de tweede plaats. Voldoende daglicht komt op de vierde plaats. Een goede nachtrust scoort het hoogst. Het vermijden van tabaks staat op de zesde plaats, regelmatig sporten en bewegen op de zevende.

Meer luchten is belangrijk
De studie laat eveneens zien dat Europeanen in de koude wintermaanden hun huis te weinig luchten. Bijna een kwart van alle Europeanen negeert het dagelijks vervangen van binnenlucht tijdens de winter. Ook het binnenshuis drogen van wasgoed is een slechte gewoonte waar Europeanen maar moeilijk afscheid van kunnen nemen.

Over de Healthy Homes Barometer
De Healthy Homes Barometer is een studie uitgevoerd door de onafhankelijke adviesbureaus Operate A/S en Wilke in opdracht van de VELUX Groep. In oktober 2014 is een enquête ingevuld door 12.000 inwoners uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Denemarken, Hongarije, Italië, Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Download Healthy Homes Barometer 2015.

Het volledige Nederlandstalige persbericht vindt u hier.