Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen - Deel 1: Trebbe

patrick-peetWat zijn de eerste ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen? Trebbe vertelt wat er tot nog toe van is geleerd. Wat werkt er wél en wat werkt (nog) niet? Hoe pakt het uit op de bouwplaats? En hoe wordt er gecommuniceerd met de klant?

Bouwbedrijf Trebbe werkt van meet af aan met het opnameprotocol. Projectleider Patrick Peet (foto) licht toe: “Onze directie wilde klaar zijn voor het energielabel nieuwbouw. Daarom wilden wij in een vroegtijdig stadium ervaring opdoen met het opnameprotocol.” Ook nu het energielabel nieuwbouw niet doorgaat, is Trebbe gemotiveerd om met het protocol door te gaan. “Laten zien dat je doet wat is afgesproken, een kwaliteitsborging voor de bouw en niet in de laatste plaats mensen op de werkvloer bewust maken, zijn voor ons de belangrijkste redenen”.

Bouwfouten eruit gehaald
Bij Trebbe zijn geen incidentele bouwfouten aan het licht gekomen door het toepassen van het opnameprotocol. “We zien wel dat onze mensen op de bouw zich bewuster zijn geworden van doorslaggevende zaken op energiegebied, zoals de doorvoer door het dak. Ook de aansluiting tussen gevel en dak is cruciaal. Deze aansluitingen moeten goed luchtdicht worden aangebracht. Na oplevering voeren we diverse metingen uit, waaronder infraroodfoto’s. Dat helpt om de bewustwording te vergroten`, constateert Peet.

Werklast en kosten
Aanvankelijk was het protocol voor Trebbe een heel gedoe, zo bleek onder meer tijdens een door DWA begeleid proefproject in Maurik, waar Trebbe 75 woningen en 30 appartementen bouwde. “De eerste serie van 31 woningen vormde ons pilotproject”, herinnert Peet zich. “Het dossier aanleggen van het hele bouwproces was aanvankelijk niet eenvoudig. Waar en wanneer moest je nu precies foto’s maken. En van de duizend foto’s was lang niet altijd duidelijk welk isolatiepakket in de gevel van welke woning was vastgelegd.”

DCIM100MEDIATrebbe kwam al snel in aanraking met de software van ED Controls. “De uitvoerder loopt sindsdien met een iPad over de bouw en kan zeer gestructureerd aan het dossier werken en foto’s nemen.” Naast de archivering van het opnameprotocol biedt de iPad meer voordelen, aldus Patrick Peet. “We kunnen keuringen vastleggen en voeren de voorschouw van de oplevering ermee uit. De software verzorgt ook andere aspecten van de kwaliteitsborging van het bouwproces.”

Extra´s door wensen van de koper
Het opnameprotocol helpt de consument zich bewuster te worden, meent Peet: “Ons woonconcept Trebbe Basiswonen hebben we in diverse EPC-varianten ontwikkeld. Van EPC 0,6 tot een zelfvoorzienende woning (Trebbe Energienotaloos wonen). Buiten deze basisopzet zullen wij ook de invloeden van een dakkapel of van indelingsvarianten op de EPC waarde inzichtelijk maken. Waar nodig zullen we aanvullingen doen, zoals het toepassen van PV-panelen.”

Communicatie
Waar collega bouwbedrijven terughoudend zijn, gebruikt Trebbe de bewijzen uit het opnameprotocol bewust in de communicatie over de nieuwbouwwoningen. “We willen graag laten zien dat we de zaken hebben uitgevoerd conform hetgeen wat we hebben afgesproken.”

Download ook de presentatie van Trebbe over energieprestatiegarantie voor energienotaloze woningen in Maurik

Alle interviews
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 1: Trebbe
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 2: Smit’s Bouwbedrijf
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 3: YmereErvaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 4: ERA Contour
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 5: Heijmans
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 6: Thunnissen