Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 3: Ymere

yuri-pelserWat zijn de eerste ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen? Ymere vertelt wat er tot nog toe van is geleerd. Wat werkt er wél en wat werkt (nog) niet? Hoe pakt het uit op de bouwplaats? En hoe wordt er gecommuniceerd met de klant?

De inkt van de oplevertoets was nog maar net droog, of Ymere testte het in het nieuwbouwproject (huur en koop) Jansonius in Hoofddorp. “We werkten hier in co-makership samen met Thunnissen Bouw in Heemstede, dus deze combinatie vormde een prima project om ervaring op te doen met het opnameprotocol”, vertelt Yuri Pelser van Ymere.

Hoewel de wettelijke urgentie van het protocol is weggevallen doordat de Tweede Kamer voorlopig geen energielabel voor nieuwbouw wil, zet Ymere toch door. Bij een nieuwbouwproject in Amsterdam-Oost gaat een (andere) aannemer er mee aan de slag. “De kwaliteit van de bouw wordt verhoogd. We hebben meer zekerheid dat we krijgen wat we hebben besteld.”

Ymere gelooft ook erg in de achterliggende gedachte dat het protocol kan helpen om het vakmanschap terug te krijgen op de bouwplaats. “Veel fouten vinden nu plaats door nonchalance en onwetendheid. Als bouwvakkers weten dat slordig werk leidt tot kieren en warmteverlies, dan raken ze geïnteresseerd. Als je ze aanspreekt op fouten, vinden ze dat niet leuk”, aldus Yuri Pelser.

opleverprotocol jansonius slabbenWat heeft het protocol aan bouwfouten eruit gehaald?
De proef bracht een aantal afwijkingen aan het licht in het project van Ymere. “De zonneboiler bleek van een ander merk dan besteld, en de CV-ketel werd in een nieuwer type geleverd. Dat laatste had overigens een positieve invloed op de EPC-waarde.” De labelinspectie is in opdracht van Agentschap NL met opzet uitgevoerd door drie verschillende labelinspecteurs om te testen of de invloed van personen van belang was. Dat viel mee.

Werklast en kosten
Waar de mensen van Ymere het protocol met zijn foto’s en bonnen als een extra administratieve last ervoeren, pakte de aannemer het met zijn opzichters vrij snel op. “Begeleid door DWA wist hij het protocol vrij snel in zijn organisatie in te voeren. Ze hadden vlug door: ‘o, gaat vandaag de gevel dicht? Dan snel een foto maken van de isolatiepakketten’, constateerde Yuri Pelser. Ook de kosten vielen mee. “De eerste keer kost het altijd meer tijd en dus meer geld. We moeten de kosten gewoon in de aanneemprijs verdisconteren.” Hij verwacht veel van slimme software die toepassing van het protocol gebruiksvriendelijker maakt. “Het is nu nog erg een zaak van mapjes, A4tjes en foto’s.” Ymere heeft het protocol ook bewust nog niet gebruikt in de marketing bij de verkoop van de woningen.

Alle interviews
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 1: Trebbe
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 2: Smit’s Bouwbedrijf
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 3: YmereErvaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 4: ERA Contour
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 5: Heijmans
Ervaringen met de oplevertoets EPC en ventilatie woningen – Deel 6: Thunnissen