Genomineerd: Het Verborgen Geheim

In de aanloop naar het webinar ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteren we de komende weken op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat ons betreft uit springen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project Het Verborgen Geheim in Heijplaat. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

Midden tussen de havens van Rotterdam ligt een besloten enclave, ooit gebouwd voor werknemers van de RDM-werf. Hier ligt het Verborgen Geheim. Van Omme en De Groot heeft de tender voor nieuwbouw op deze unieke plek gewonnen. In een plan voor 170 nul-op-de-meterwoningen is alles bij elkaar gebracht: architectuur, energieprestatie en wooncomfort.

Alle woningen hebben een individuele bodemwarmtepomp, vloerverwarming op alle verdiepingen en gebalanceerde ventilatie met CO2-detectie in ieder vertrek. De installaties staan op zolder in een geluiddichte installatieruimte waar ook plaats is voor een wasmachine en een droger. PV-panelen vallen weg in de vorm van het dak. Er zijn genoeg panelen waardoor, wie een beetje oplet, iedere maand geld terug krijgt.

De woningen hebben een opvallend gelijkmatige binnentemperatuur. Een thermostaat in elke kamer stel je eenmaal in en daarna hoef je er in principe niet meer aan te komen. De meeste bewoners vinden dat prettig: altijd een aangename temperatuur. Maar er zijn ook bewoners die aan de knoppen willen draaien en makkelijker de temperatuur in ieder vertrek willen kunnen variëren.

Gemeente Rotterdam
Het Verborgen Geheim

Jaar van oplevering 2018 (fase 1)
Omvang 29 grondgebonden woningen
Opdrachtgever Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en bouwers
Architect KuiperCompagnons
Bouwbedrijf Van Omme en De Groot
EPC -0,25 tot -0,40
Isolatie Rc-waarde vloer 3,5, gevel 4,85 , dak 6,0
Glas Drievoudig
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,4
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Individuele bodemwarmtepomp met vloerverwarming en een elektrische radiator in de badkamer
Warmwater Boiler aangesloten op bodemwarmtepomp
Douche-wtw Ja
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV 20 tot 25 panelen per woning
Aanmelden voor het congres BENG, zo doe je dat.