Grote bouwers lopen voorop bij Kwaliteitsborging

smits-heijmans“De bouwsector kan op tijd klaar zijn voor de vernieuwde kwaliteitsborging die vermoedelijk volgend jaar ingaat. De grote bouwers lopen voorop, maar de kleinere zullen spoedig volgen.” Dat zegt Jan Pieter van Dalen, manager van de kersvers opgerichte divisie Nieman Kwaliteitsborging.

Dit artikel door René Didde verscheen op 14 januari in Cobouw.

Bouwbedrijven als Heijmans, van Wijnen, Era Contour, Ballast Nedam, Van Wijnen, allemaal zijn ze bezig met proefprojecten, constateert Van Dalen. “De trend is niet meer te stoppen. Het moment van opleveren wordt maatgevend. Wij hebben nu zes projecten onder onze hoede, waarvan er drie zijn afgerond.” En in het voorjaar verwacht Van Dalen minstens zoveel nieuwe proefprojecten, waaronder die van enkele 'middelgrote aannemers'.

Ervaring opdoen
De proefprojecten tonen aan dat de bouwsector serieus bezig is met een wet waarvan de invoering pas 1 januari 2017 ingaat. Sommigen denken zelfs dat het nog een jaar later wordt. Maar de datum komt hoe dan ook dichterbij, zegt Hans Kroon van SWK. “Meer bedrijven gaan ervaring opdoen met kwaliteitsborging en de bouwwereld zal inzien dat zo'n kwaliteitssysteem concurrentievoordeel biedt. Met het verdergaand herstel van de bouwmarkt, zal dat bewustzijn toenemen”, aldus Kroon. Zijn organisatie bekommert zich om de kwaliteit van nieuwbouwprojecten en wil risico's op fouten zoveel mogelijk beperken.

Protocollen
Veel bedrijven oefenen met kwaliteitsborging om uit vrije wil ervaring op te doen met protocollen die het bouwproces beter vastleggen en met foto's en bonnen. Daarmee leveren zij bewijs dat de installaties en voorzieningen bij de oplevering ook presteren wat vooraf is beloofd. “De belangrijkste wijziging in de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen is een omkering van de bewijslast”, zegt Kroon. “Zij moeten immers aantonen dat de geïnstalleerde installaties presteren in plaats van de huidige situatie waarbij de koper zegt wat er niet deugt.”

Onderscheidend
Een early adaptor is Heijmans, die in acht bouwprojecten kwaliteitsborging toepast, waaronder in het medio december opgeleverde nieuwbouwproject in de Karel de Grotelaan in Eindhoven. “We willen onderscheidend zijn als kwaliteitsbouwer”, zegt Theo Smits (foto), adviseur energie en duurzaamheid bij Heijmans Vastgoed en Woningbouw in Rosmalen. “Dat is gemakkelijk gezegd, maar je moet het ook bewijzen. Niet alleen wil de gemeente garanties in verband met het Bouwbesluit en epc, maar ook de toekomstige koper of huurder zal ons steeds minder op onze blauwe ogen geloven.” De drijfveer van Heijmans is bovendien de faalkosten in de bouwprojecten te reduceren en het niveau en werkplezier van de medewerkers in de bouw te verhogen. Het geweeklaag en zuchten over een verzwaring van de administratieve lasten is niet terecht, aldus Van Dalen van Nieman. “Het valt reuze mee.”

Zie ook: "Kwaliteitsborging: de trend is niet meer te stoppen"