Genomineerd: Ingenieuze combinatie stadswarmte en bodemwarmte in De Brouwerij

In de aanloop naar het webinar ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteren we de komende weken op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat ons betreft uit springen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project De Brouwerij op Zeeburgereiland. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

Zeeburgereiland is een kleurrijke rafelrand van Amsterdam. Een woon- en werkgebied waar ideeën borrelen, carrières zich ontwikkelen, vriendschappen ontstaan en liefdes ontluiken. In dit gebied komen uiteindelijk zo’n tienduizend woningen. VORM Ontwikkeling heeft hier De Brouwerij gerealiseerd: een carré van vier gebouwen die een binnentuin omsluiten op het dak van de gezamenlijke parkeergarage. In zes tot zeven bouwlagen zijn in totaal 310 koop- en huurappartementen gerealiseerd.

Het gebouw heeft een ingenieuze combinatie van stadsverwarming en bodemwarmtepompen. De stadsverwarming wordt gebruikt voor vloerverwarming en de bodemwarmtepompen (één per 5 tot 6 boven elkaar gelegen appartementen) zijn voor tapwaterverwarming. In de zomer wordt koud water opgepompt om de appartementen te koelen. Dan schakelt de vloerverwarming dus uit en zorgt de warmtepomp voor passieve koeling en regeneratie van de bodembron.

Het inregelen van het systeem was nog lastig. Dat gaf kinderziektes waardoor er vooral in het eerste jaar ook klachten waren over de verwarming en de warmwatervoorziening. Je moet het gebouw echt leren kennen. Maar inmiddels lijkt alles prima te werken. Het resultaat is een zeer comfortabel binnenmilieu. Warm in de winter en koel in de zomer. Stil en toch goed geventileerd. Bewoners betalen een vast bedrag voor stadsverwarming en huur van de warmtepomp, maar dankzij PV-panelen op dak is het elektriciteitsgebruik praktisch nul.

Gemeente Amsterdam
De Brouwerij, Zeeburgereiland

Jaar van oplevering 2017
Omvang 212 huur- en 98 koopappartementen in 5 tot 6 bouwlagen. Alleen de koopwoningen zijn in het woonbelevingsonderzoek meegenomen.
Opdrachtgever VORM Ontwikkeling BV
Architect KOW architecten
Adviseurs Van Rossum, Klimaatgarant, Beekink
Bouwbedrijf VORM Bouw BV
EPC -0,059
Isolatie Rc-waarde vloer 3,5, gevel 4,5, dak 6,0
Glas HR++ (tweelaags)
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,25
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Stadsverwarming, vloerverwarming
Passieve koeling Bodemwarmtepomp
Warmwater Collectieve bodemwarmtepomp met individuele boiler
Douche-wtw Ja
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV Totaal 1.967 panelen (6 à 7 per appartement)
Aanmelden voor het congres BENG, zo doe je dat.