ISSO-publicatie ‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’

Om fijnstof en andere luchtverontreiniging tegen te houden, moeten filters juist worden geïnstalleerd en onderhouden. De recent herziene ISSO-publicatie 27 ‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’ deelt de laatste kennis en praktische tips om dit te doen.

‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’ is waardevol voor iedereen die luchtfilters in ventilatiesystemen en luchtreinigers in de woning- en utiliteitsbouw ontwerpt, installeert en onderhoudt. De inhoud is aangepast ten opzichte van de editie uit 2013. “Met de komst van de ISO 16890 richtlijn, in 2018, is het proces rondom luchtfilters voor comfortinstallaties wat ingewikkelder geworden. De informatie in ISSO-publicatie 27 helpt professionals door dat hele proces”, aldus Harry van Weele, een van de rapporteurs die binnen ISSO verantwoordelijk was voor de update.

Juiste filter bij gebouw
De publicatie helpt om het juiste filter bij een gebouw kiezen, en de juiste vervangingsfrequentie toepassen. Nieuw is onder meer een vergelijkingstabel tussen de luchtfilterklassen NEN-EN779 en NEN-ISO 16890. Hoewel het niet mogelijk is de filterklassen één op één te vergelijken, bevat de publicatie een door Eurovent ontwikkelde tabel die een indicatieve vergelijking geeft.

Laboratoria en cleanrooms
Richtlijnen voor het opstellen van een onderhoudsplan zijn ook opgenomen. Het gaat daarbij niet alleen om de vervangingsfrequentie van filters, maar bijvoorbeeld ook om het vervangen en afvoeren van verontreinigde filters. Verder vind je als professional tips voor wat te doen als luchtfilters vervuild zijn geraakt door bijvoorbeeld calamiteiten in de omgeving. Ook de speciale vereisten voor filteronderhoud in ruimten als laboratoria en cleanrooms komen aan bod.

Maatregel tegen coronabesmetting
Het coronavirus gaf aanleiding om extra kennis op te nemen over onder andere het onschadelijk maken van virussen, en maatregelen in tijden van pandemieën. Van Weele: “Technieken zoals die worden gebruikt in standalone luchtreinigers zijn in 2020 ook toegepast in apparaten om retourlucht te reinigen, als maatregel tegen coronabesmetting. De werkwijze van die apparaten konden we direct meenemen in de publicatie.”

De compleet herziene ISSO-publicatie 27 is beschikbaar via ISSO Open.