ZEN Factsheet: Hoe werkt de EPV?

Een woningcorporatie die een Nul-op-de-meterwoning verhuurt, kan aan de huurder een vergoeding vragen voor de getroffen energiemaatregelen: de energieprestatievergoeding (EPV). De corporatie verdient de meerkosten hiermee terug. De huurder is per saldo niet meer kwijt, omdat de maandelijkse energierekening nagenoeg vervalt. Hoe dat werkt, is wettelijk bepaald. Inmiddels is er twee jaar ervaring met de EPV. De leerpunten die daaruit volgen, vatten we samen in de factsheet 'Hoe werkt de EPV?'

De EPV is een regeling voor Nul-op-de-meterwoningen in de sociale huur, en staat wettelijk los van de huur. De huurder krijgt hierdoor een energiezuinige woning zonder dat de woonlasten per saldo stijgen. De woningcorporatie verdient investeringen met de EPV terug en voegt waarde toe aan het woningbezit.

Dankzij de EPV hebben diverse woningcorporaties inmiddels vele honderden NOM-woningen kunnen realiseren. De Lente-akkoord factsheet Hoe werkt de EPV vat hun ervaringen samen en laat zien wat de EPV in de praktijk betekent. De factsheet is bedoeld voor woningcorporaties en bouwbedrijven die met hen samenwerken. Naast de factsheet is er ook een lijst met veelgestelde vragen over de EPV. Deze FAQ's kunt u downloaden in pdf-formaat, of u kunt ze online raadplegen.

ZEN Themagroep EPV/NOM
De factsheet en de FAQ's zijn opgesteld in samenwerking met de Themagroep EPV/NOM, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Aan de themagroep is deelgenomen door Noor van Esch (Woonveste), Patrick Harting (Marsaki), Bert Heijnen (Fijn Wonen), Auke Kuipers (Woonpalet), Paul Letterie (Trivire), Jeffrey Mennen (Stroomversnelling), Jurgen Meijerink (Van Wijnen), Paul van Moorsel (Ymere), Nathalie van Nieuwkoop (Waterweg Wonen), Afke Rond (Woningstichting Barneveld), Jan van Veen (Geveke Bouw) en Wim Wijnhoud (Vivare). Samenstelling & redactie: Maarten Georgius (Aedes). Tekst: Henk Bouwmeester.

Downloads
Download de Lente-akkoord/ZEN factsheet 'Hoe werkt de EPV?'
Download de FAQ's in pdf-formaat