Mijnenergiebundel: monitoren volgens de EPV-norm

mijnenergiebundel

De Energieprestatievergoeding (EPV) is sinds kort een feit. De bewoner van een Nul-op-de-Meter woning kan hierdoor te maken krijgen met een andere indeling van de woonlasten. Bij gemiddeld gebruik worden er geen energiekosten meer betaald aan de energieleverancier. In de plaats daarvan betaalt de bewoner naast de huurkosten en eventuele servicekosten een Energieprestatievergoeding aan de verhuurder.

Als de EPV wordt gehanteerd, is monitoring verplicht. De minimale eis is dat het gebouwgebonden gebruik en de zonopwek worden gemeten, evenals de jaarstatus van netgebruik versus teruglevering. Elk jaar moet namelijk bewezen worden dat aan de voorwaarden van de EPV is voldaan.

Als deze parameters toch al worden gemeten is het technisch een koud kunstje om daarnaast in een bewonersapplicatie ook het realtime huishoudelijk gebruik te tonen: het gebruik waarvoor de bewoner zelf verantwoordelijk is. Zo ga je van prestatiemonitoring naar ondersteuning van de bewoner bij aanpassing van zijn/haar energiegedrag.

Mijnenergiebundel is een product dat volgens de leverancier toepasbaar is in alle woningen die uitgerust zijn met een slimme meter. Het is op maat gemaakt voor NOM-woningen. Mijnenergiebundel werkt met het HelloData platform. Via HelloData kunnen gegevens uit slimme apparaten (zoals slimme meters) worden vertaald, zodat Mijnenergiebundel met deze gegevens aan de slag kan. Alle vereiste parameters zijn (met respect voor privacy) beschikbaar in de applicatie en in de beheeromgeving. De software wordt continu doorontwikkeld waardoor steeds meer inzicht en sturing mogelijk wordt. Met Mijnenergiebundel kunnen woningcorporaties en bouwers zo de bewoner stimuleren tot energiezuinig gedrag.

Mijnenergiebundel wordt volgens de leverancier toegepast door o.a. Portaal, Wonion, De Goede Woning, Dura Vermeer, Plegt-Vos, Van Wijnen en Vereniging Stroomversnelling.