NeroZero lab geopend met bakken pannenkoek

Fijn stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 90% van de blootstelling aan fijnstof doen we op in gebouwen. Diverse onderzoeken laten zien dat binnen-bronnen, naast fijnstof dat van buiten komt, ook een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren. Vooral tijdens en na het koken zijn de fijnstofniveaus verhoogd. Om het belang van goede kookafzuiging als onderdeel van een gezond binnenklimaat te benadrukken, werd de officiële opening van het NeroZero lab gevierd met het bakken van een pannenkoek.

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard opende op 8 maart het NeroZero lab door het bakken van een pannenkoek (berucht om het vrijkomen van fijn stof bij het bakken) en serveerde die met wethouder Monique Stam-De Nijs aan Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke ordening en Wonen. Peter Paul van ‘t Veen, Director Market, Buildings, Infrastructure & Maritime van TNO lichtte deze en andere NeroZero-innovaties toe die samen met het bedrijfsleven worden ontwikkeld in het lab.

Afzuigkap
Van de binnen-bronnen zijn de kookemissies grotendeels te vermijden door een goede afzuigkap en een voldoende afvoer-luchtstroom. In het aardgasloze NeroZero lab in Heerhugowaard is een motorloze afzuigkap geïnstalleerd die aangesloten is op een nieuw lagedruk geluiddempend kanalensysteem. De afzuigkap vangt met weinig energie en geluid veel van de kook-emissies van fijn stof af. De kap is een gezamenlijke ontwikkeling van TNO, Atag, Bribus, en Koppen Bouwexperts. Het ventilatiesysteem van Brink Climate Systems zorgt ook dat toevoerlucht op een comfortabele manier wordt ingeblazen.

Met zo min mogelijk zo veel mogelijk
NeroZero staat voor ‘met zo min mogelijk zo veel mogelijk’. Het is de derde demonstratiewoning in Heerhugowaard waar vooral innovaties op het gebied van kookafzuiging, ventilatie, zonwering en energie- en watermanagement ontwikkeld en getest worden ondersteund door de TKI Urban Energy en er staan nog meer innovaties op stapel. Het NeroZero-lab is een van de bouwstenen in een volgende fase van duurzame ontwikkeling in de woningbouw. De wijk ‘Nieuwe Waard’ bestaat uit 96 onderhoudsarme en energiezuinige woningen van ontwikkelaar Timpaan en gebouwd door Scholtens.

Dit bericht is overgenomen van de TNO-website