Nieuw: kieren opsporen tijdens de bouw

gevelscanDe kierdichtheid van een gebouw is behoorlijk bepalend voor het energieverbruik. Een Blowerdoor-test wordt achteraf gedaan, bij de oplevering. Maar wat als de kierdichtheid niet blijkt te voldoen? Had dit niet voorkomen kunnen worden, door tijdens de uitvoering al te testen?

Ja, dacht Theo d’Achard van Enschut. Hij is van huis uit werktuigbouwkundige (meet- en regeltechniek) en met zijn bedrijf ‘Gevelscan’ test hij al enkele jaren de bouwkwaliteit met infrarood fotografie en blowerdoormetingen.

Ultrasoon tang
d’Achard van Enschut ontwierp een meetmethode waarmee in een vroeg stadium van het bouwproces onvolkomenheden in de kierdichting kunnen worden gelokaliseerd. Dit maakt het mogelijk om tijdig aanvullende werkzaamheden uit te voeren, en tegen minimale kosten. Hij ontwikkelde (en vroeg patent aan op) een ‘ultrasoon tang’: een ultrasoon zender en ontvanger voor het doormeten van bouwaansluitingen.

Een hoorbaar akoestisch signaal en een LED-display op de ontvanger geven de sterkte weer van het ultrasone geluid dat zich door aangetroffen kieren in de aansluiting van bouwdelen voortplant. De sterkte van het hoor- en zichtbare signaal is dus een maat voor de grootte van de kier.

Praktijkverslag
De nieuwe methode is begin juni 2014 in opdracht van Amvest in twee woningen in Vleuten toegepast. Aannemer is Van Bekkum uit Amersfoort. De uitvoerder is op de hoogte gebracht van de bevindingen en laat aanvullende werkzaamheden uitvoeren. De woningen dienen een Qv10 van 0,15 te halen. Bekijk de verslagen van de twee metingen pre-scan 1 en pre-scan 2 in Vleuten.

U vindt hier meer uitleg over de pre-scan techniek.