Nieuwe Lente-akkoord factsheet: 'Oplevertoets EPC en ventilatie'

blowerdoorBij oplevering aantonen wat vooraf is beloofd. Dat kan voortaan. Aan de hand van het ‘Opnameprotocol nieuwbouw’ kan vanaf nu worden aangetoond dat alle energiebesparende maatregelen uit de EPC-berekening daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

De Lente-akkoord factsheet 'Oplevertoets EPC en ventilatie' is er voor bouwbedrijven die aan de slag willen met de oplevertoets. In deze factsheet vindt u de meest recente ervaringen van bouwbedrijven die al met het opnameprotocol werken. Hoe past u het protocol het beste toe in uw werkproces? Leerpunten en tips van collega-bouwers helpen u daarbij. De factsheet is geschreven met de ervaringen uit woningbouwprojecten. Veel aspecten zijn echter ook toepasbaar in de utiliteitsbouw. En dat is actueel. Want per 1 juli 2014 is een energielabel voor nieuwe utiliteitsgebouwen verplicht.

Toetsing van energiemaatregelen
Het protocol geeft aan hoe u energiemaatregelen als isolatie en kierdichtheid toetst. En ook hoe de kwaliteit van de ventilatie wordt gecontroleerd. Met als resultaat: de klant kan er op vertrouwen dat de woning bij oplevering zijn belofte waarmaakt op gebied van energie en ventilatie.

De ruggengraat van de oplevertoets wordt gevormd door foto’s op cruciale momenten tijdens de bouw en bewijsmateriaal in de vorm van pakbonnen en certificaten. Er wordt ook getest bij oplevering. Een infraroodmeting geeft informatie over de aangebrachte isolatie. Een blowerdoor-test of Qv10-meting toont aan of er geen kieren en lekken aanwezig zijn in de woning (luchtdoorlatendheid). Een luchtdebietmeting en een inregelrapport meten ten slotte of de ventilatie in de woning goed functioneert.

Abstracte regels zichtbaar gemaakt voor de consument
Niet alleen wordt de betrouwbaarheid naar de koper of huurder vergroot, de oplevertoets kan bovendien helpen om het vakmanschap en trots van de bouwprofessional te verbeteren. De methode is ook geschikt om onderaannemers op de bouw scherp te houden. De oplevertoets kan kortom helpen om het vertrouwen in de energiekwaliteit van de woning te bevestigen. Met hulp van de toets kunt u abstracte en onzichtbare energie en ventilatie-zaken ‘zichtbaar’ maken voor de woonconsument.

Download de Lente-akkoord factsheet 'Oplevertoets EPC en ventilatie'