Pleidooi voor bakstenen gevels

ReimarvonMedingReimar von Meding is Architect-partner van KAW architecten en adviseurs. Hij schreef voor Renda een lezenswaardig blog over renovatie, met een paar interessante observaties over Duitse verduurzamingsprojecten en energiebesparing.

“Energiereductie begint vaak in de gevel. In Duitsland kijken ze vol bewondering naar onze sociale woningbouw met metselwerk. Dat wordt daar ervaren als duurzame kwaliteit. Baksteen kan niemand meer betalen en het lukt ook technisch niet meer om stenen aan metersdik piepschuim te hangen. Duitsers klagen steen en been over het stucwerk dat ze moeten gebruiken, want het is goedkoop in aanleg maar duur in onderhoud. Ik dacht altijd wegens schilderwerk, maar weet u wat het echte probleem is? Er gaan massaal spechten in zitten omdat er geen bomen meer in de stad zijn en dit lekker warm is. Die veroorzaken mooie koudebruggen, met alle gevolgen van dien.

[...]

“Maar het is niet het stucwerk dat me stoort. Het is de houding van ‘het moet gewoon’, waarmee elke discussie over duurzaamheid onder het morele geweld van energiebesparing de kop wordt ingedrukt. Ik denk dat wie zo redeneert, niet bereid is om diep te gaan om aan échte duurzaamheid te werken. Waarbij niet alleen de energierekening een rol speelt, maar ook de mate van maatschappelijke acceptatie, het woonplezier, stabiele wijken en goed functionerende steden.”

Lees hier het hele blog