Voorkom oververhitting in huis met nachtventilatieluiken

Verslag van de sessie over zomernachtventilatie met Maarten Vandenberghe (Duco Projects) tijdens de ZEN Platformbijeenkomst op 19 november – door Wendy Braanker

Laat trek zijn werk doen. Dat is het simpele idee achter zomernachtventilatieluiken. Maarten Vandenberghe van Duco Projects legt uit hoe bewoners van een goed geïsoleerd huis er voor kunnen zorgen dat het in de woning niet te warm wordt op zomerse of zelfs tropische dagen. “Dankzij de nachtventilatieluiken kan er ’s nachts koelere lucht door het huis stromen. Het is wel belangrijk om je huis overdag zo veel mogelijk dicht te houden.”

Luchtdicht bouwen en een goede isolatie leveren niet enkel een kleinere warmtevraag op, maar zorgen ook voor een grotere vraag naar afkoeling van een huis. De warmte blijft langer in huis hangen als gevolg van de aandacht die is er voor goede isolatie bij nieuwbouwhuizen (en andere gebouwen). Afgelopen zomer klaagden bewoners van verscheidene nieuwbouwhuizen over oververhitting. Dit kan op een relatief eenvoudige manier verholpen worden.

Maarten Vandenberghe begint zijn presentatie met een treffende analogie: “Denk aan een mooie zomerdag. U gaat naar het strand en neemt een koelbox mee met koelelementen die u ’s avonds weer in het vriesvak legt om zo nodig de volgende dag weer in de goed geïsoleerde koelbox mee te nemen naar het strand. Zo blijft de inhoud van de box lekker koel.”

Er zijn meerdere producten om een goed geïsoleerd huis te verkoelen. Bewoners kunnen kiezen voor zonwering, zonwerend glas, een bodemwarmtepomp die er voor zorgt dat er koele lucht in huis komt, minder glas zodat er minder warmte naar binnen kan en/of ventilatie. Het mooie van nachtventilatie is dat het geen energie kost.

Soorten en maten
Nachtventilatieluiken zijn er in verschillende uitvoeringen. Bewoners kunnen kiezen uit handmatige luiken, die ze zelf bedienen (dus open zetten wanneer nodig en dicht wanneer het belangrijk is om de hitte juist buiten te houden), of volautomatische luiken. Volautomatische luiken reageren op temperatuurverschillen of sturing op basis van CO2 in de woning. Hierbij wordt de luchtkwaliteit gemeten en gemonitord of er frisse lucht nodig is. Consumenten kunnen ook kiezen voor een tussenvorm: deels handmatig en deels automatisch.

Hoe het werkt
Door op de juiste plekken in huis nachtventilatieluiken te plaatsen ontstaat er een natuurlijke trek in huis. Hierdoor komt de doorstroming op gang. Volgens Maarten Vandenberghe is de vuistregel bij deze methode dat er per uur vijf tot tien verversingen van de lucht in de ruimte per uur plaatsvinden. Wat gemeten wordt is het luchtdebiet, waarbij het gaat om de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt binnen een bepaalde tijdseenheid.

Nieuwbouw
Nachtventilatieluiken zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn muurroosters en raamroosters. Afhankelijk van de mogelijkheden kan de keuze vallen op dwarsventilatie of enkelzijdige nachtventilatie. Bij nieuwbouw is het plaatsen van deze luiken op de plek waar ze het meest effect hebben het makkelijkst. Bij het ontwerpen van het nieuwbouwhuis kan dan al rekening gehouden worden met de optimale plek om de luiken te plaatsen. Dat is wat lastiger in bestaande bouw.

Nachtventilatieluiken zorgen er voor dat er geen insecten en ongedierte doorheen kunnen. Verder zijn de systemen regen werend en inbraak werend. “En ook is er sprake van demping van geluid als de luiken open staan.”

Download de presentatie van Maarten Vandenberghe