Waardering voor innovatieve ventilatieconcepten van Fresh-r en BRRIT+1

Verslag van de sessie met de finalisten van de Mitros Gezondheidschallenge tijdens de ZEN Platformbijeenkomst op 11 september 2018 – door Anton Coops.

Na de geslaagde 'Badkamerchallenge' van 2016 daagde woningcorporatie Mitros in 2017 de markt voor de tweede keer uit. De opdracht: innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat (na renovatie). Op 30 mei 2018 vond de finale van de 100%GZNDwonen Challenge plaats. De concepten van Fresh-r en BRRIT+1 kwamen als winnaars uit de bus.

Tijdens de ZEN-sessie vertalen alle vier de finalisten hun ideeën naar toepassing in nieuwbouw. Eric Willems (Huygen Installatie Adviseurs) introduceert GEMI, de Gezond Wonen Coach. Jelmer de Jong (Brink Climate systems) en Niels Götz (5plus1) presenteren het concept 'Aangenaam Binnen zonder zorgen'. Nico Blaauw (Trebbe) en Marius van Zanten (Buva) vertellen over hun aanpak 'Gemakkelijk gezond ventileren'. Ten slotte vertelt Edward Hissink (Fresh-r) over het 'ademend raam'.

Enthousiaste reacties
Onder het toeziend oog van ventilatiespecialist Marco Hofman (ISSO, voorzitter NEN Ventilatie) doen de vier teams de finale van de Challenge nog eens dunnetjes over. Net als de officiële jury van de Challenge is Marco Hofman vooral enthousiast over de concepten van Fresh-r en BRRIT+1, getuige zijn tweets tijdens de presentaties:

Interessant ventilatieconcept BBRIT+1 gepresenteerd op ZEN @LenteAkkoord door Jelmer de jong @BrinkCS en @nielsgotz

Het ademend raam is duidelijk doorontwikkeld door @FreshR_air_care kansrijk ventilatieproduct. @LenteAkkoord ZEN platformbijeenkomst

Waar de 'Gezond Wonen Coach' van Eric Willems inzet op een zeer compleet traject voor bewonerseducatie, en het concept 'Gemakkelijk gezond ventileren' vooral goed tot zijn recht lijkt te komen bij renovaties zoals geschetst door Mitros, zijn de winnende concepten ook goed te vertalen naar nieuwbouw.

BRRIT+1: Ventilatie met WTW zonder toevoerkanalen
Jelmer de Jong (Brink Climate systems) introduceert een interessante ventilatie-aanpak, die in Zwitserland al met enige regelmaat in de utiliteit wordt toegepast, bijvoorbeeld in het hoofdkantoor van Swiss Telecom. "Onze oplossing is een WTW systeem zonder toevoerkanalen, maar met ventilatie-units boven de binnendeuren Dit is echt anders denken over ventilatie. Je gaat mengen over de binnendeuren. Via het trapgat wordt de lucht verdeeld op basis van het CO2 gehalte. Een gewone WTW unit zorgt voor buitenlucht toevoer. De afzuiging blijft conventioneel."

"Omdat je in vrije lucht werkt heb je weinig vermogen nodig. Het systeem hoeft nooit hard te werken om lucht naar binnen te duwen. Er moet iets meer geventileerd worden dan normaal, omdat er menglucht in huis is. Je moet 25 kuub ventileren voor gezonde lucht. Dus je hebt nooit meer dan 100 kuub nodig bij vier personen. Er zitten overigens ook filters in de WTW."

De zaal wil weten of je met deze methode ook achterin de slaapkamer komt. Volgens De Jong is dat geen probleem: "de ventielen hebben een bepaalde worp waardoor de lucht niet meteen onder de deur door verdwijnt. Dit is ook aangetoond in proefopstellingen."

Ademend raam
Door continu CO2 en luchtvochtigheid te meten, te ventileren als het nodig is en de warmte van de uitgaande lucht terug te geven aan de inkomende frisse lucht zorgt het ademend raam van Fresh-r voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Edward Hissink heeft een model meegenomen. Moeiteloos licht hij de warmtewisselaar eruit: "deze moet één keer per jaar in de vaatwasser om te worden gereinigd".

Het ademend raam is een ruim 10 jaar oud concept uit Zweden, dat geschikt is voor passieftechniek. Het is een slim systeem: "alles is vraaggestuurd en het systeem calibreert zichzelf. Er zitten ventilatorfans in. Als je meer dan 120 kuub moet verversen neem je er twee. De warmte die je binnenshuis maakt houdt het systeem binnen, maar kijkend naar de toekomst moeten we juist ook koude goed vasthouden."





Fresh-r presentatie
BRITT+1 presentatie
Gemakkelijk gezond ventileren presentatie
GEMI presentatie