Weerstand voorkomen bij balansventilatie

balansventilatieBalansventilatie met wtw is een effectieve manier van ventileren. “Verse lucht komt op de plek waar je bent als mens, en dat weet je zeker.” Lees het interview met Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) zoals dat gepubliceerd werd in De Aannemer van februari 2015.

Balansventilatie met wtw is een heel effectieve manier van ventileren, legt Valk uit. “Je zorgt dat de verse lucht in elke ruimte waar je kunt verblijven, terechtkomt. Op de tweede plaats bespaar je energie doordat je de warmte van de lucht die je afvoert, gebruikt om binnenkomende lucht op te warmen. Het mooie daarvan is dat je royaal kunt ventileren zonder groot energieverlies. De lucht komt op de plek waar je bent als mens, en dat weet je zeker.”

Natuurlijke ventilatie kan ook nog steeds, maar daarbij is wel een aantal risico’s te noemen. “Een belangrijk risico is dat er te weinig wordt geventileerd, doordat de gebruiker, op het moment dat hij de luchtstroom als koude luchtstroom ervaart, het rooster dicht doet. En als het eenmaal dicht is, gaat het niet meer open.”

Een tweede risico is dat bij ventilatie met natuurlijke toevoer de invloed van de wind groot is. “Stel: je hebt een woonkamer op het westen en een slaapkamer op het oosten. De wind komt uit het westen en blaast de lucht de woonkamer in. Dat zit wel goed. Het is echter de vraag of er ook in de slaapkamer verse lucht binnenkomt. Dat zien we vaak als we gaan controleren: een slechte luchtkwaliteit in de slaapkamer. De invloed van het weer en de bewoner is bij natuurlijke ventilatie groter.”

Lees het volledige artikel "Kennis delen voor optimaal systeem"

Met dank aan Eisma Bouwmedia