ZEN Brochure 'Switch naar aardgasvrij'

Wat doen we met woningen in de pijplijn?

Sinds 1 juli 2018 moeten alle bouwaanvragen voor nieuwe woningen uitgaan van een energieconcept zonder aardgas. Woningen waar al een vergunning voor is aangevraagd, kunnen nog wel een aansluiting krijgen, maar het is gewenst om ook die aardgasvrij te maken. Anders moet het later – waarschijnlijk tegen hogere kosten – alsnog. Wat kunnen bouwpartijen doen om woningen die al in de pijplijn zitten, aardgasvrij te maken of op z’n minst daarop voor te bereiden?

Nieuwbouwwoningen krijgen geen aardgasnet meer. Er zitten echter nog 50.000 woningen in de pijplijn waar wel aardgas is voorzien. Voor een deel van die woningen moeten de ontwerpen worden herzien omdat er nog geen vergunning is aangevraagd. Wat is daarvoor de slimste oplossing?

Voor andere woningen is de vergunning al aangevraagd of verleend. Soms is de bouw zelfs al begonnen. Kunnen die woningen ook nog
aardgasvrij worden gemaakt? En als dat niet meer lukt: wat kunnen bouwpartijen dan wel doen om te zorgen dat de bewoners later zonder al te veel hak- en breekwerk de switch kunnen maken?

De Lente-akkoord publicatie 'Switch naar aardgasvrij' (editie voor professionals) beschrijft maatregelen waar bouwpartijen in het stadium van ontwerp en bouw mee aan de slag kunnen. En wat betekent het voor bewoners om nu of op afzienbare termijn te switchen naar aardgasvrij? In samenwerking met de NVM en Vereniging Eigen Huis is er tevens een handreiking gemaakt die u ondersteunt in de communicatie hierover met bewoners.

Download
ZEN Brochure 'Switch naar aardgasvrij'
Verbeterde versie! (typfouten in eerste versie met 300, 400 en 700 graden Celcius zijn gecorrigeerd naar 30, 40 en 70 graden).

Zie ook:
ZEN Handreiking voor communicatie 'Wonen zonder aardgas' (31-8-2018)

Verantwoording
De brochure is gemaakt in samenwerking met de Themagroep Switch naar aardgasvrij, geïnitieerd door Lente-akkoord/ZEN. Aan de themagroep is deelgenomen door David Braam (Kingspan Insulation), Leo Brouwer (RVO.nl), Marianne Davidson (VolkerWessels Vastgoed), Niek Habraken (KleurrijkWonen), Gratia van Hooijdonk (NVM), John Kersemakers (Vereniging Eigen Huis), Laurens Knegt (namens warmtebedrijven HVC), Henk Monshouwer (ToMM Advies-namens Alliander DGO), Niek Verveen (The FCTRE), Dineke Witte (Gemeente Assen), Bart van de Worp (Inspire Real Estate), Pieter van der Zijde (Zonnecomfort). Verder hebben de volgende leden van de Stuurgroep Lente-akkoord aan de tekst meegewerkt: Nico Blaauw (Trebbe), Onno Dwars (Ballast Nedam), Berri de Jonge (Plegt-Vos), Jan van Veen (Geveke Bouw) en Jos de Vries (BPD).

Samenstelling & redactie: Claudia Bouwens (Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).
Tekst: Henk Bouwmeester
Ontwerp: Menno van der Veen
Illustraties, foto’s: Plegt-Vos, Zonnecomfort, Ballast Nedam Development, AM, Trebbe Wonen, VolkerWessels Vastgoed, KleurrijkWonen.