ZEN Factsheet over MPG: 'Op weg naar circulaire woningbouw'

De Milieuprestatie Gebouw (MPG) geeft per gebouw aan wat de milieueffecten zijn van het gebruik van (bouw)materialen en installaties. Daarbij is voor nieuwbouwwoningen vanaf 1 januari 2018 de wettelijke eis gesteld op maximaal € 1 per m2 bvo per jaar. Het is een eerste stap op weg naar circulaire woningbouw.

De MPG is slechts één van de eisen waar woningen aan moeten voldoen. Het is essentieel om integraal te kijken naar gezondheid en comfort, energie én milieu. Sommige maatregelen verhogen de energieprestatie, maar zijn ongunstig voor de MPG. Het is zaak om de juiste balans te vinden.

Hoe werkt de MPG en wat zijn de consequenties voor de woningbouw? Waar moeten ontwerpers, bouwers en installateurs op letten bij het ontwikkelen van zeer energiezuinige woningen die tevens voldoen aan de MPG? De ZEN-factsheet Op weg naar circulaire woningbouw beschrijft praktische aandachtspunten.

De factsheet is gebaseerd op het deze week gepubliceerde DGMR-rapport. Het rapport is opgesteld in het kader van de ZEN themagroep MPG. Deelnemers aan de themagroep waren:

Menno Brouwer, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Peter Fraanje, Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB)
Ronald Franken, Aedes
Gideon Goudsmit, Energie-Positief
Niek Habraken, Kleurrijk Wonen
Richard Klomp, Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Patrick Koch, Heijmans Wonen
Ieke Kuijpers - van Gaalen, DGMR Bouw B.V.
Marieke Nijland – Huinen, DGMR Bouw B.V.
Martijn van Nunen, Tiwos
Jan van Veen, Geveke Bouw & Ontwikkeling
Helen Visser, Bouwend Nederland (voorzitter)
Lennart de Vos, Kleurrijk Wonen.

Download de ZEN-factsheet Op weg naar circulaire woningbouw - zeer energiezuinige nieuwbouw en de MPG-regels - November 2017