ZEN Project: Appartementencomplex De Henry in Goes

20 NOM-galerijwoningen met extra dakvlak

Realiseer een energieneutraal appartementencomplex voor de huisvesting van 20 cliënten van stichting Zuidwester in Goes-West. Die opgave kreeg projectmanagementbureau Marsaki van woningcorporatie RWS. Het resultaat is De Henry, 20 NOM-galerijwoningen met een EPC van -0,12. Projectmanager Bart Verschure: “Een extra aandachtspunt hierbij was hoe je mensen met een licht verstandelijke beperking leert zo goed mogelijk om te gaan met de energiezuinige installaties.”

De Henry is gerealiseerd op de voormalige locatie van de Keuringsdienst van Waren, en het eerste 100% NOM-appartementencomplex van Zeeland. Het moest in alle opzichten zo duurzaam mogelijk worden. Daarom werd bij de bouw gebruik gemaakt van het zogenoemde wooneco2-concept, eerder ontwikkeld door Marsaki en Architecten Alliantie. Dit is gebaseerd op het passief bouwen concept.

Voor de verwarming is per woning een eigen warmtepomp met bodemlus geïnstalleerd. Ook alle faciliteiten zijn individueel. Daardoor kan RWS de woningen ooit apart verkopen als dat nodig is. De verwarmingskeuze zorgt echter wel voor een hogere elektravraag. Die is in dit geval gecompenseerd met extra zonnepanelen. “Om die kwijt te kunnen hebben we het dakvlak vergroot, door boven de galerijen en balkons een luifel te plaatsen.”

De zonnepanelen hebben een capaciteit van 300 wattpiek en zijn bovendien deels gecombineerd met optimizers. Zo zorg je ervoor dat de energieopbrengst van een afzonderlijk zonnepaneel maximaal gebruikt wordt. Een extra handeling, maar wel een die dus het nodige op kan brengen. “Zeker in dit geval, waarbij de situering ten opzichte van de zon ook nog eens ongunstig was (Oost-West)”, legt Verschure uit. Om de energievraag verder te beperken en het comfort te verhogen, is bovendien gekozen voor extra ramen in de zuidgevel.

Samenwerken met ervaren partijen
Marsaki en RWS voeren dit project uit met een bouwteam waaraan twee ervaren partijen zijn toegevoegd: De Kok Bouwgroep uit Bergen op Zoom en Technico uit Goes. Verschure: “Vooral bij appartementen moet je nogal wat doorrekenen om te ontdekken hoe bepaalde ingrepen energietechnisch uitpakken. Daarom hebben we juist deze partners gevraagd en samen diverse scenario’s berekend. Onder andere één met zonnepanelen op de zijgevel. Maar uiteindelijk bleek de keuze voor panelen op het dak qua prijs/kwaliteit de beste.”

Extra voorlichting
Het NOM-concept werkt, mits bewoners weten hoe ze met de installaties om moeten gaan. In geval van de Henry betekent dit dat er extra tijd en geld moet worden ingeruimd, omdat deze appartementen verhuurd worden aan licht verstandelijk beperkte bewoners. “We gaan eerst een instructie geven aan alle begeleiders van Zuidwester. Daarna komt er nog een keer een uitleg aan de bewoners, waar de begeleiding bij is. En aanvullend maken we een eenvoudige handleiding.”

Onderdeel ZEN-programma
Marsaki neemt met project De Henry deel aan het ZEN-programma van het Lente-akkoord. ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Hierbij kijken we naar vragen als: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat?

Alle opgeleverde ZEN-projecten zijn terug te vinden op het Podium duurzame gebouwen van RVO.nl.