ZEN Project: Boekweit, wijk De Donk in Boekel

19 aardgasvrije NOM-woningen voor de verhuur, Boekel, Oost-Brabant

Projectontwikkelaar en bouwbedrijf Van Wanrooij heeft 19 grondgebonden sociale Nul-op-de-Meter (NOM) huurwoningen gebouwd aan de Boekweit, in de nieuwe wijk De Donk in Boekel. Opdrachtgever is woningcorporatie Peelrand Wonen. De woningen zijn all-electric, dus aardgas als fossiele brandstof komt er niet aan te pas.

De woningen konden in de helft van de tijd worden gebouwd, waardoor de bouw in minder dan 100 dagen is afgerond. Dit heeft Van Wanrooij gerealiseerd met behulp van de door henzelf ontwikkelde werkmethode Optimaal Bouwen. Dit houdt in dat ze niet eerst voor alle huizen de fundering leggen en daarna de begane grond vloer aanbrengen, enzovoort. “Het nadeel hiervan is namelijk dat huis 1 (en 2 en 3) dan steeds een tijdlang stil ligt voordat we met de volgende bouwfase verder gaan”, legt technisch projectmanager Henri Mulders uit.

Van Wanrooij werkt nu huis voor huis danwel blok voor blok af, van fundering tot dak tot oplevering. “Het voordeel hiervan is dat er constant aan ieder huis wordt gewerkt en dat je minder lang materialen op voorraad hoeft te hebben. Simultaan werken aan verschillende fasen in het bouwproces leidt er ook toe dat meerdere disciplines tegelijkertijd in de woning aanwezig zijn. Ploegen werken daardoor beter en intensiever met elkaar samen. Eventuele afstemmingsproblemen komen hierdoor eerder aan het licht en worden in een vroeg stadium opgelost.”

Uiterst beperkt energieverlies
“De elektriciteit wordt opgewekt met volledig geïntegreerde PV-panelen op de daken aan de zuidkant. Elke woning voorzien we bovendien van een individuele elektrische warmtepomp met bodemwisselaar en boiler, voor verwarming en warm stromend water.” Zowel op de begane grond als op de verdiepingen beschikken de woningen over een lage temperatuur vloerverwarming. “De douches werken op basis van warmteterugwinning en we brengen gebalanceerde ventilatie aan.” Als basis is ook in dit geval gezorgd voor een optimale isolatie van vloeren, gevels en daken, inclusief drievoudige beglazing, waardoor eventueel energieverlies uiterst beperkt is.

Scherpe BENG-waarden
Vooral de tussenwoningen scoren scherp als het gaat om de gevraagde BENG-eisen: “De energiebehoefte van die woningen zit op 16,8 kWh/m2 (BENG 1; de voorgenomen eis is ≤ 25 kWh/ m2), het primaire energiegebruik bedraagt -33 kWh/m2 (BENG 2; de voorgenomen eis is ook hier ≤ 25 kWh/ m2) en het percentage hernieuwbare energie komt op 207% (BENG 3; de voorgenomen eis is ≥ 50%).” Deze prima resultaten behaalt de bouwer door te zorgen voor extra luchtdichtheid van de schil, de genoemde combinatie van installaties “en uiteraard beïnvloedt het feit dat er geen gas wordt verbruikt de cijfers ook in positieve zin.”

De woningen zijn eind 2016 opgeleverd. Lukt het om ze Nul op de Meter (NOM) te houden? Mulders: “We hebben de huurders van tevoren extra voorgelicht. Maar zelfs in het geval dat ze de thermostaat toch wat hoger zetten, blijken ze qua kosten vooralsnog niet echt uit de bocht te schieten.”

Onderdeel ZEN-programma
Van Wanrooij neemt met project Boekweit deel aan het ZEN-programma van het Lente-akkoord. ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Hierbij kijken we naar vragen als: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat?

Alle opgeleverde ZEN-projecten zijn terug te vinden op het Podium duurzame gebouwen van RVO.nl.