Zomernachtventilatieluik helpt oververhitting voorkomen

Presikhaaf01Woningen goed inpakken – of het nu nieuwbouw of renovatie betreft – betekent aandacht hebben voor maatregelen die mogelijke oververhitting in de zomer tegen gaan. Dat kan ‘actief’ – koelen met een warmtepomp – maar ook heel goed ‘passief’, via zomernachtventilatieluiken. Wel essentieel: de bewoner moet het snappen.

Oververhitting bij goed geïsoleerde en kierdicht gemaakte woningen. Een probleem? Volgens recent onderzoek naar ambitieuze renovatie- en nieuwbouwprojecten binnen het Energiesprong-programma komt het inderdaad voor dat bewoners het al gauw te warm vinden in de zomer in hun gerenoveerde woning.

Niels Sijpheer, die namens Energiesprong het onderzoek naar de projecten coördineerde, zei hierover onlangs in Aannemer (september 2015): “Wanneer je woningen goed inpakt, zoals bij al deze projecten is gebeurd, wordt het in de woonkamer en slaapkamers soms te warm als je onvoldoende aandacht besteedt aan zonwering en goede ventilatie. Er is echt zomernachtkoeling nodig en goede zonwering om dat tegen te gaan. Een project waarbij het goed is gedaan, is het renovatieproject Heemwonen in Kerkrade, waar een inbraakveilige spuivoorziening in de woning is gemaakt die fungeert als zomernachtkoeling.”

Aangezien de Energiesprong-projecten gelden als koploperprojecten en we richting bijna energieneutraal (BENG) in 2021 gaan, lijkt dit een les voor iedere bouwer.

Lees verder op de Aannemervak-website