Zwartepieten om verse lucht in huis

balansventilatieDit artikel werd op 13 november gepubliceerd in Cobouw

Het Actieplan Ventilatie is mislukt, over de beloofde oplevertoets in het eindrapport geen woord. De private kwaliteitsborging moet uitkomst bieden. Maar gaat dat wel werken als de oplevertoets voor alleen ventilatie al niet lukt?

Tot grote verbazing van de convenant-partners werd het Actieplan ventilatie nieuwbouwwoningen onlangs door minister Blok (wonen) en staatssecretaris Mansveld (milieu) ten grave gedragen. “Het is een eenzijdige verklaring. Het actieplan ventilatie loopt tot volgend jaar, wij vinden het niet mislukt”, reageert Jan Fokkema, directeur van ontwikkelaarskoepel Neprom.

De ontwikkelaars hebben een protocol ontwikkeld dat nu, zij het wisselend, wordt toegepast. “Het wordt straks anders dan zoals we het nu doen. Nu kost het tijd, en geld. Bovendien, de nieuwbouw heeft het al moeilijk. Het zit niet in het label en de consument vraagt er niet naar. De prikkel is er niet en de druk is niet zo groot.” Toch heeft hij goede verwachtingen voor de ventilatie in de toekomst. “We zijn een behoorlijk eind op streek”, verdedigt Fokkema de inzet van de ontwikkelaars. “De ventilatie van nieuwbouwwoningen moet worden meegenomen in een energielabel. Maar de minister heeft het geplande energielabel voor nieuwbouwwoningen opgeschort. We ontwikkelen nu zelf een privaat label voor energieverbruik en garantie, ventilatie is daar een onderdeel van.”

Lees verder op de Cobouw-website

Lees de brief van de Minister