Kijken: Klaas de Vries over RVO Database Energiezuinig gebouwd

DEGTijdens Building Holland presenteerde Klaas de Vries (RVO) de Database Energiezuinig gebouwd, met daarin allerlei interessante energiezuinige bouwprojecten in Nederland. Hij geeft in zijn presentatie een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de opgenomen projecten.

De Database Energiezuinig gebouwd vindt u hier.

Daarnaast heeft RVO de afgelopen maanden zes koplopers op het gebied van Nul op de Meter woningen laten interviewen. Wat kunnen we van hen leren? Welke keuzes maken zij, en waarom? De betreffende publicatie is nog niet klaar, maar De Vries licht alvast een tipje van de sluier op, en vertelt over hun keuzes.

Wat leggen ze op het dak? Hoe gaan ze om met ventilatie? De meeste van de geïnterviewde bouwers garanderen hun woningen voor 10 of 15 jaar. Meerkosten: 15 tot 20.000 euro (prijspeil 2014, dus t.o.v. EPC 0,6). De bouwtijd is ook opmerkelijk: gemiddeld is deze teruggebracht tot 10 dagen. De bouwtijd van de NOM-woning van VolkerWessels is zelfs teruggebracht tot één (lange) werkdag.

Verder gaat De Vries in op de ervaringen van zeer energiezuinige scholen, en op renovaties in bestaande bouw. Ook geeft hij aan wat we kunnen verwachten van de energie-eis voor nieuwbouw in 2020, en wat er dan met de EPC gebeurt (vanaf ca. de 19e minuut). De bestaande bouw moet vanaf 2050 energieneutraal zijn.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties