Klimaatneutraal project kanshebber NEPROM-prijs

stadstuinDe jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling heeft vijf projecten genomineerd voor de editie van 2015. Meyster’s Buiten (Utrecht), Ithaka (Almere), Oostpoort (Amsterdam), Stadstuin Overtoom (Amsterdam) en de Markthal (Rotterdam) maken kans om op 23 april tot winnaar te worden uitgeroepen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. De prijs wordt uitgereikt aan overheden en marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd.

Vanuit het perspectief van energiezuinige nieuwbouw is de nominatie van het duurzame sloopnieuwbouw-initiatief Co-Green opvallend. De initiatiefnemers, te weten Woningstichting Eigen Haard, architect KOW, amoveerder Oranje en stedelijk vernieuwer ERA Contour, zijn met elkaar een innovatief proces aangegaan om Stadstuin Overtoom op kostenneutrale wijze klimaatneutraal te maken.

Het concept Co-Green draait in het kort om klimaatneutraal slopen (amoveren), bouwen en wonen. ‘Co’ staat daarbij voor gelijkwaardige partners en een open boekhouding. ‘Green’ staat voor het samen realiseren van duurzame, comfortabele en milieuvriendelijke woningen met lage energielasten. In de bakstenen buitengevel van de nieuwbouw zit bijvoorbeeld vermalen baksteen van de oude gevel. Stadstuin Overtoom is het eerste Co-Green resultaat: de eerste klimaatneutrale wijk in Nederland.

Bewoners bewust maken
De bewoner staat in het project centraal, aldus Jurgen van de Laarschot (Eigen Haard): “Wij bouwen energiezuinige woningen. Maar dan is het wel noodzaak dat huurders en kopers weten hoe ze daarmee om moeten gaan, anders bereiken we ons doel niet. Alleen een handboekje geven, werkt niet.” Eigen Haard gaat daarom een aantal bewoners opleiden tot energiecoach. “Zij maken hun buren bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun woning.”

NEPROM-prijs
De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015 bestaat uit Josja van der Veer, voorzitter (directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit), Hannie Kunst (oud-wethouder stedelijke ontwikkeling gemeente Nijmegen), Willem Hein Schenk (voorzitter BNA), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development) en Bernard Hulsman (redacteur en architectuurcriticus NRC Handelsblad).

De NEPROM, de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, wil het belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties stimuleren. Daartoe heeft zij de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling in het leven geroepen. In 2015 wordt de prijs voor de zesde maal uitgereikt aan een overheidsinstantie(s) en een risicodragende marktpartij(en) gezamenlijk voor een locatie in Nederland. Die locatie is met het beste resultaat (her)ontwikkeld en de betrokken partijen hebben op voorbeeldige wijze samengewerkt. De onderscheiding heeft betrekking op het gehele ontwikkelproces en op het bereikte resultaat.

De winnaar van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling wordt bekend gemaakt tijdens de Dag van de Projectontwikkeling op 23 april, 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s Hertogenbosch. Voor meer informatie: www.dagvandeprojectontwikkeling.nl.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties