Koloniewoning van de Toekomst zuiniger dan berekend

nieuwe-koloniewoningDe eerste Koloniewoningen van de Toekomst in Frederiksoord en Wilhelminaoord blijken energiezuiniger dan verwacht. Een jaar lang zijn vijf van de negen woningen intensief gemonitord.

De woningen zijn casco opgeleverd met als basis een zeer goede isolatieschil met een hoge luchtdichtheid en drielaags glas. De benodigde energie en warmte wordt opgewekt met zonnepanelen, een zonneboiler en een aardwarmte-installatie. Met het EnergiePlusPakket kon de woning naar keuze van de koper energieneutraal of zelfs energieleverend worden gemaakt. Tijdens de oplevering zijn een blowerdoortest en een thermografie meting uitgevoerd.

De woningen blijken zo’n 10% meer energie op te wekken dan was berekend. Een opvallend gegeven, aangezien niet alle zonnepanelen volledig optimaal ten opzichte van de zon geplaatst konden worden. De eigen energieopwekking is één aspect van dit succesverhaal: het zeer lage energieverbruik het andere. Dankzij de toepassing van Superquilt isolatie van de buitenmuren en drielaags glas, LED verlichting met bewegingsmelding, optimale kierdichting en een luchtverversingssysteem met warmteterugwinning wordt een bijzonder laag gebouwgebonden verbruik gerealiseerd.

Het gebruikersgebonden energieverbruik ligt in handen van de bewoners en varieert per gezinssamenstelling. In de praktijk blijkt dat sommige bewoners zeer bewuste keuzes hebben gemaakt door bijvoorbeeld de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur, een hotfill installatie voor de wasmachine en waterbesparende douchekoppen.

Het totale verbruik van de woning in combinatie met de energieopwekking, leidt bij een aantal woningen tot levering aan het net. Hiervoor wordt een marktconforme vergoeding ontvangen die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Op dit moment is de bouw van de tweede fase aan de Vaartweg in volle gang. Er mag intussen met recht gesproken worden van ‘Koloniewoning van de Toekomst’: dit project loopt met een EPC van 0 en lager voor op de vanaf 2020 geldende norm voor energieneutraal bouwen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.koloniewoning.nl. Dit project is één van de Excellente Gebieden.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties