Lidl-filiaal in Stein scoort A++++

lidl

Het nieuwe Lidl-filiaal in Stein (Limburg) is de eerste winkel van Nederland met het energielabel A++++. Volgens Lidl wordt dit tevens de standaard voor alle nieuw te bouwen filialen. De meest energiezuinige supermarkt van Nederland werd donderdag 11 september feestelijk geopend.

Sinds juli 2014 is het voor nieuw opgeleverde utiliteitsgebouwen verplicht om een energielabel te hebben. Het label is voor de opdrachtgever de bevestiging dat het gebouw echt voldoet aan de energieberekeningen die vooraf zijn gemaakt. Een energielabel van A++++ is het hoogst haalbare.

Toegepaste maatregelen zijn onder meer zonnepanelen, LED-verlichting, verhoogde isolatiewaarden (Rc 5.7 voor gevel, 6.5 voor dak en 5 voor begane grondvloer), U-waarde ramen 1.2, duurzame bouwproducten en regenwater infiltratie. In de rapportage ‘Winkels en EPC aanscherping 2015’ van DGMR in opdracht van het Lente-akkoord komt het filiaal in Stein als meest energiezuinige winkel uit de bus met een E/E van 0.3.

Begin dit jaar heeft Lidl ook al het ISO 50001 certificaat ontvangen. Daarmee is energiezuinig werken verankerd in de gehele organisatie. Ruim 11.000 medewerkers van Lidl zijn geschoold in het efficiënt omgaan met energie. Daarnaast heeft Lidl besloten om al haar koelmeubelen van glasafdekking te voorzien en is onder meer het filiaal in Stein voorzien van oplaadpalen voor alle elektrische voertuigen.

“Zorg voor het milieu en discount gaan hand in hand. Het levert onze klanten voordeel op. Want alles wat wij niet gebruiken ziet de klant terug in zijn of haar portemonnee. Daarom bouwen we bij Lidl toekomstgericht. Zo investeren wij in energiezuinige maatregelen, onze eigen medewerkers en maken we zoveel mogelijk gebruik van duurzame bouwmaterialen en groene stroom.’’ Aldus Christine Braun, woordvoerder van Lidl Nederland.

In juni vorig jaar opende Lidl het destijds meest duurzame distributiecentrum van Nederland. Daarvoor nam Lidl een 4-sterren BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat in ontvangst.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties