Maak kennis met innovatieve groene bouw!

energiezuinig-bouwenIn het noorden van Nederland bouwen de Groningse gemeenten Zuidhorn en Delfzijl aan een groene toekomst. Beide gemeenten hebben een uniek voorbeeld van een duurzaam bouwproject. Tijdens een excursie laten we u daar graag kennis mee maken.

Ga mee en praat met bijzondere groene bouwers en bewoners van deze bouwprojecten. De excursie is op woensdag 18 september aanstaande van 9.30-16.00 uur. Het start- en eindpunt van de excursie is het station Groningen.

Programma
We starten ’s morgens in de gemeente Zuidhorn. Daar maken we kennis met een nieuwbouwproject van 23 starterswoningen in de wijk De Oostergast in Zuidhorn. In dit project heeft de gemeente al haar wensen in vervulling zien gaan. De gemeente wilde betaalbare, complete en energiezuinige starterswoningen bouwen op een locatie vlakbij de voorzieningen en het openbaar vervoer. De woningen zijn gebouwd door verschillende bouwers, die ieder hun eigen bouwtechniek hebben gebruikt (traditioneel, houtskelet en betonskelet). Door gebruik van onder meer zonnepanelen, zonneboilers en goede isolatie in combinatie met HR++ beglazing zijn de woningen zeer energiezuinig. De woningen hebben daardoor een 25% lagere energieprestatiecoëfficiënt (epc).

Na de lunch laten we u graag een initiatief project zien van de gemeente Delfzijl, in samenwerking met een consortium. Een aantal bedrijven uit de bouwkolom in de regio Delfzijl heeft de handen ineen geslagen. Gezamenlijk ontwikkelden zij een idee om bewoners van de gemeente Delfzijl over te halen hun eigen woning te verduurzamen. Centraal hierbij staat een modelwoning die vanuit de gemeente Delfzijl ter beschikking is gesteld aan het consortium. Meer over dit initiatief vindt u op de website www.energiezuinigwonendelfzijl.nl. Het project Energiezuinig Wonen Delfzijl is onderdeel van het Noord Nederlandse initiatief ‘SLIM wonen met energie’.

Deelname
De excursie wordt georganiseerd door Agentschap NL in het kader van de Dutch Green Building Week. Tijdens deze week laten we elk jaar zien welke belangrijke rol duurzame gebouwen spelen in gezondere en duurzamere gemeenschappen. Aan deze excursie, die alleen toegankelijk is voor geïnteresseerde professionals, zijn geen kosten verbonden. Voor vervoer en een eenvoudige lunch wordt gezorgd. Na opgave van deelname ontvangt u het complete programma en nadere details.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef uw deelname zo snel mogelijk door per email aan excellentegebieden@agentschapnl.nl. Op vrijdag 13 september aanstaande sluit de inschrijving. Meer informatie vindt u op www.dgbw.nl/week/programma/excursie-zuidhorn-delfzijl.

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties