Mooi PV? Geen probleem!

esthetische-pvOm in 2020 bijna energieneutraal te kunnen bouwen zijn PV panelen onontbeerlijk.  Maar klanten, en dus ook ontwikkelaars, willen ook dat het geheel er fraai uitziet. Met andere woorden: zijn er esthetisch verantwoorde PV oplossingen? Ja, die zijn er.

Het (Engelstalig) rapport over de State of the art in Building Integrated Photovoltaics van SEAC (Solar Energy Application Centre) geeft een overzicht van wereldwijd beschikbare PV producten. Het is nog niet specifiek toegespitst op de Nederlandse markt, maar dat is een verbeterpunt dat SEAC in de editie van komend jaar zal meenemen. SEAC is een recent opgericht Nederlands kennisinstituut op het gebied van systemen en toepassingen van zonne-energie (PV en zonthermisch). Dit is een werkveld waar veel kansen liggen voor Nederlandse innovatieve producten.

Dit is de link naar het SEAC BIPV benchmark rapport (18Mb)
http://www.seac.cc/fileadmin/seac/user/doc/SEAC_BIPV_Report_2013.pdf

Op verzoek van het Lente-akkoord heeft SEAC een aantal interessante Nederlandse partijen voor u samengevat, die hele mooie oplossingen kunnen bieden. Zij zijn hieronder op een rijtje gezet.

Esthetisch geïntegreerde PV voor het hellende dak:
• Stafier: www.stafiersolar.com
• Synroof: www.synroof.nl
• Solar Century: www.solarcentury.nl

Esthetisch geïntegreerde zonnecollectoren voor het platte dak:
• Solartech/Energiedak: www.energiedak.nl
• Oranjedak/Energydak: www.oranjedak.nl
• Dakcollector www.dakcollector.nl

Verder kunnen de meeste installateurs wel een ‘in-dak’ variant op basis van standaard zonnepanelen aanbieden. Zie sectie 3.1 van pagina 15 van het rapport voor een productoverzicht. Vraag uw installateur naar deze producten.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties