Opinie: Naar een gezondheidslabel voor huizen?

koppenEen gezondheidslabel voor huizen. Dat wil Willem Koppen (51). Hij was directielid van een middelgrote projectontwikkelaar uit Noord-Holland. “De helft van de woningen in Nederland is aantoonbaar ziekmakend.” Koppen maakt zich grote zorgen en doet een oproep voor gemeenschappelijke actie en samenwerking.

“Voordat ik ziek werd bouwde ik mee aan honderden woningen per jaar. Pas nadat de wetenschap een demonstratiewoning van ons had doorgemeten, kwam bij mij het besef dat wij ook veel gezondere woningen konden bouwen. De resultaten konden echt veel beter… Een gemiddelde burger heeft geen idee hoe het gesteld is met de gezondheid van zijn woning. Met de metingen van ons bouwkundig expertise bureau willen we laten zien, hoe het werkelijk zit. Veertig tot vijftig procent van de huizen heeft bijvoorbeeld schimmels in huis. Die maken je ziek. Mensen met een zwakke weerstand kunnen eraan overlijden.”

“Natuurlijk worden woningen niet bewust ongezond gemaakt. We zijn in de bouw en de projectontwikkeling simpelweg niet bezig met het welzijn van de bewoners. Daardoor is de helft van de woningen in Nederland in meer of mindere mate ziekmakend.”

Lees het volledige artikel “In een huis zitten 38 ziekmakers” door Willem Koppen via Achmea.nl


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties