Nibud-advies: hogere lening voor meer typen energiezuinige woningen

Met het rapport Financieringslastnormen 2018 adviseert het Nibud de Rijksoverheid over de normen voor hypothecaire financiering in het komende jaar. Deze normen zijn een onderdeel van de Regeling hypothecair krediet. Het meest opvallend is de nieuwe definitie voor zeer energiezuinige woningen, waardoor meer bouwwijzen voor een hogere hypotheek in aanmerking komen. 

De ruimte in het budget die huishoudens in 2018 hebben voor hypotheeklasten is voor de meeste inkomens ongeveer hetzelfde als in 2017. Een loonstijging kan er echter voor zorgen dat met name consumenten met hogere inkomens toch meer hypotheek kunnen krijgen. Bij de verwachte gemiddelde loonstijging van 2,2 procent geldt dat voor inkomens vanaf ca. 45.000 euro. Tweeverdieners zullen het komende jaar merken dat het tweede inkomen voor 70 procent mag worden meegeteld bij het bepalen van het toetsingsinkomen voor het financieringslastpercentage, dit jaar is dat nog voor 60 procent.

Hogere lening voor meer energiezuinige woningen
Nieuw dit jaar is dat voor meer zeer energiezuinige woningen, die gegarandeerd geen gebouwgebonden energieverbruik meer hebben, 25.000 euro extra geleend kan worden. Alle woningen met een energie-index (EI) of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) onder de 0 gaan hier nu onder vallen. Ook blijft het mogelijk voor andere energiezuinige woningen (voormalig A++-woningen) of voor het treffen van energiezuinige maatregelen een iets hogere hypotheek (maximaal 9.000 euro) te verstrekken.

Regeerakkoord
In het advies zijn de plannen van het nieuwe kabinet nog niet verwerkt. Het nieuwe kabinet wil de fiscale behandeling van hypotheek en eigen woning aanpassen, ook geeft het kabinet aan dat woningbezitters gecompenseerd zullen worden. Op dit moment is nog onduidelijk hoe en wanneer deze plannen precies worden doorgevoerd. In dit advies is het Nibud daarom uitgegaan van de huidige geldende regelgeving.

Download het rapport Financieringslastnormen 2018


Gerelateerde berichten

Tags:

Hypotheek

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties