Nieuw in Nederland: combinatie WKO en stadsverwarming

In de proeftuin Stadsoevers in Roosendaal wordt lage temperatuur stadsverwarming gecombineerd met warmte-koudeopslag. Dit Climate Smart Grid systeem van Bouwfonds Ontwikkeling leidt tot een vermindering van CO2 uitstoot van 85% ten opzichte van de huidige systemen en tot een halvering van de wettelijke voorschriften uit het Lente-akkoord. De gemeente Roosendaal stelt voor Climate Smart Grid en andere duurzaamheidsmaatregelen een subsidie van € 7,5 miljoen beschikbaar.

Stadsoevers is een proeftuin waarin gemeente Roosendaal, Bouwfonds Ontwikkeling en Proper Stok 900 woningen, een nieuw kantoor voor de gemeente, sportvoorzieningen, kantoren, commerciële ruimten en twee scholen bouwen. Daarbij doen de partners ervaring op met verschillende energiebesparende- en duurzaamheidstechnieken. Voor meer informatie zie www.stadsoevers.nl.Locatie proeftuin Stadsoevers in Roosendaal













Verschillende energiesystemen verbonden
Het Smart Climate Grid verknoopt verschillende energiesystemen met elkaar. Belangrijke spil vormt de nieuwe en naburige afvalverbrandingsinstallatie van Sita. De restwarmte van de fabriek wordt via een leidingnetwerk in de wijk gebracht, waardoor bijvoorbeeld gasvoorziening in de negenhonderd woningen niet nodig zal zijn. Maar ook scholen en kantoren zullen in de daluren energie aan de huizen leveren. Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling: “Het is uniek, omdat het twee systemen combineert, namelijk lage temperatuur stadsverwarming en warmte- en koudeopslag (WKO) van bedrijven. De ondergrondse koude opslag levert koeling voor niet alleen de gebouwen maar ook de woningen in het gebied. En de piekketels van kantoren en scholen dienen als back up voor het hele systeem. Zo werken gebouwen voor gebouwen en is een hulpcentrale op aardgas overbodig. De koppeling van verschillende energievoorzieningen én de keuze voor lage temperatuur maken het zeer robuust en flexibel.