Nieuwe regeling hypothecair krediet

Kopers van een EPC nul-woning komen straks in aanmerking voor 20.000 euro extra krediet, zonder dat hiervoor een energieprestatiegarantie moet worden afgegeven. Dit blijkt uit de nieuwe regeling hypothecair krediet, die ter openbare consultatie is gelegd. Hiermee reageert de minister op een brief van NVB, de brancheorganisatie van bouwers en ontwikkelaars, waarin de minister gevraagd wordt een probleem in de regeling op te lossen.

De minister heeft een conceptregeling ter consultatie aangeboden. Waar de regeling eerder aan kopers van energiezuinige woningen slechts extra krediet toestond als een energieprestatiegarantie werd afgegeven, is het nu slechts nodig dat wordt aangetoond dat sprake is van een EPC nul-woning. Waar kopers van nul op de meter woningen echter 25.000,- extra mogen lenen, staat de minister aan kopers van een EPC nul-woning niet meer dan 20.000 euro – extra krediet toe.

Brancheorganisatie NVB is te spreken over de stap van de minister. NVB-voorzitter Piet Adema: ‘Verduurzamen van woningen kost geld, maar levert de consument wel iedere maand een besparing op. Als we verduurzaming belangrijk vinden, moeten we de consument wel in staat stellen geld te lenen waarmee hij die energiebesparende maatregelen kan bekostigen. Door de consument nu iets meer te laten lenen, is hij op de lange termijn voordeliger uit. En het is nog goed voor het milieu ook.’

Reactie op conceptregeling
NVB en NEPROM hebben gezamenlijk gereageerd op de conceptregeling; “We juichen het toe dat sinds 1 januari 2018 niet alleen voor Nul-op-de-Meter woningen, maar ook voor woningen met een EPC of EI van nul gebruik kan worden gemaakt van de verruimde
hypotheek van 25.000 euro. In de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig te zijn om overal NOM woningen te realiseren. EPC nul blijkt wel goed mogelijk te zijn, bijna in alle gevallen van grondgebonden en gestapelde bouw (tot vijf lagen). Door deze verruiming is het grote gat tussen EPC 0,4 en NOM gehalveerd. Dit leidt hopelijk tot veel meer woningen die een stuk verder gaan dan het Bouwbesluit.”

De conceptregeling treedt in principe per 1 januari 2019 in werking. Op dit moment is de regeling 2018 nog in werking. Deze leidt in de praktijk helaas tot verwarring door enkele onduidelijke formuleringen.

Lees meer
Minister lost financieringsprobleem EPC≤0 woning op (NVB Bouw 1-8-2018)


Gerelateerde berichten

Tags:

Hypotheek

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties