Genomineerd: Bewoners Eiland de Oevers tevreden over comfort en duurzaamheid

In de aanloop naar het webinar ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteren we de komende weken op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat ons betreft uit springen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project Eiland de Oevers in RijswijkBuiten. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

RijswijkBuiten is de grootste showcase voor energieneutraal bouwen in Nederland. In deze wijk tussen Rijswijk en Delft verrijzen in totaal 3.500 energieneutrale woningen. Eén van de buurtjes is Eiland de Oevers met 51 grondgebonden woningen in verschillende types. Het is een ontwikkeling van AM en VolkerWessels Vastgoed. De woningen zijn door BAM Wonen gebouwd uitgaande van het BAM-woningconcept. Op basis hiervan is een ontwerp gemaakt met een landelijke uitstraling: tuinen aan het water, ramen met luiken, bakstenen en blauw gesmoorde dakpannen.

Er is extra ingezet op isolatie en luchtdichtheid en de woningen zijn voorzien van een individuele bodemwarmtepomp en balansventilatie. In de basisvariant hebben de woningen een EPC van 0. De helft van de bewoners heeft gekozen voor een NOM-variant met twee keer zoveel PV-panelen. Als verbeterpunt noemen de bewoners het installatiegeluid. De warmtepomp staat beneden in een trapkast. Met een dichte deur en een zware constructie blijft de geluidsproductie binnen de normen. Toch ervaren veel bewoners het als hinderlijk. Voor het overige zijn zij in het algemeen (zeer) tevreden over comfort en de duurzaamheid van hun huis.

Gemeente Rijswijk
Eiland de Oevers, RijswijkBuiten

Jaar van oplevering 2018
Omvang 51 grondgebonden eengezinswoningen
Opdrachtgever AM en VolkerWessels Vastgoed
Architect Groosman
Adviseurs Technisch Adviesbureau Crone
Bouwbedrijf BAM Wonen
EPC 0,0 (basisvariant)
Isolatie Rc-waarde vloer 5,0, gevel 5,0 à 5,6, dak 6,0
Glas Drievoudig
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,25
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Individuele bodemwarmtepomp, vloerverwarming
Passieve koeling Bodemwarmtepomp
Warmwater Boiler op warmtepomp aangesloten
Douche-wtw Nee
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV 10 tot 13 (basisvariant), 20 tot 22 (NOM-variant)
Aanmelden voor het congres BENG, zo doe je dat.