- Lente-Akkoord 1.0
- Nieuws
- 27/01/2017
Broodje aap: zonnecellen werken alleen als de zon schijnt
Met de mini-serie ‘Broodje aap’ doen we een poging om schadelijke misverstanden rond energiezuinige nieuwbouw uit de weg te ruimen. Het recept is eenvoudig: sterke verhalen en vreemde theorieën worden voorgelegd aan een panel van energiezuinige experts. Zij maken vervolgens gehakt van het broodje aap. Deze keer een veel gehoord misverstand rond energieopwekking: “Zonnecellen werken alleen als de zon schijnt.”
“Voor de opwekking van elektriciteit via zonnecellen is licht nodig. Ook wanneer we de zon niet zichtbaar waarnemen is er daglicht en wordt er dus elektriciteit opgewekt. Vanzelfsprekend levert een systeem meer energie op wanneer het licht feller is. ”
Linda van den Hurk (Berenschot)
“Meer dan 50 procent van het licht in Nederland is diffuus. Zonnepanelen werken gelukkig ook met dit niet directe licht. Technische ontwikkelingen hebben er toe geleid dat de zonnepanelen een steeds hoger vermogen krijgen tegen dezelfde of zelfs een lagere prijs. Hierdoor is het geen bezwaar meer om de panelen in oostelijke of westelijke richting te plaatsen.”
Frank Bartelen (Zigzagsolar)
“Zonnepanelen leveren al energie bij een heel klein beetje opvallend licht. Hoe meer licht, hoe meer energie. Op een regenachtige dag is er minder licht dan op een zonnige dag. In Nederland is elke maand ongeveer de helft van het licht ‘direct licht’ dat komt uit de richting van de zon. De andere helft is ‘diffuus licht’ dat uit alle richtingen komt en hierdoor produceren zonnepanelen die georiënteerd zijn op oost, west of noord ook bij bewolkte dagen energie.
Op een mooie zonnige dag produceert een zonnepaneel véél meer energie dan op een donkere regenachtige dag in december. Gelukkig zijn er niet veel écht donkere dagen in Nederland. Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh. Op een zonnige dag wordt daarom ongeveer 3 keer zo veel zonne-energie geoogst dan gemiddeld over het jaar. Bij de lage zonnestand in de winter leveren zonnegevels veel meer energie dan zonnedaken.
Zonne-energie zal een steeds groter deel van onze energie-behoefte dekken. De electriciteitsprijzen zullen in de zomer dalen.”
Wim van de Wall (WallVision)
“Het all-electric Plushuis wekt met 42 zonnepanelen 2x zoveel op (10.000 kWh/jr) als dat het zelf nodig heeft. Maar ondanks dat is nog steeds een netaansluiting nodig; in de winter produceer je zelf domweg te weinig om de warmtepomp en alle andere apparatuur op te laten werken. Dat los je ook niet eenvoudig op met een accu. Kijk ook maar eens op de website zonnestroomopbrengst.eu”
Nicolaas van Everdingen (Plushuis.net)
“Deze stelling is ten dele waar. ‘s Nachts doen die zonnecellen niks. En op sommige winterdagen doen ze ‘bijna niets’. Zeker als er sneeuw op ligt of als het de hele dag zwaar bewolkt is en het lichtniveau de omvormers niet kan doen aanschakelen vanwege het drempelniveau. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat de stelling onzin is, want in januari halen we gemiddeld genomen 2,5 procent van de jaaropbrengst.”
Peter Segaar (PolderPV.nl)
Meer weten over de opbrengst van zonnepanelen? Kijk ook eens op de website van Ternary B.V.