CO2-arm beton toegepast in NOM-project

In de Zaanse Rosmolenwijk worden voor woningcorporatie Parteon 70 nul-op-de-meter-woningen gebouwd. Vier daarvan zijn van CO2-arm beton. De casco’s van de vier woningen zijn geproduceerd met een betonmengsel dat 44 procent minder CO2 uitstoot. En dit zonder in te leveren op de sterkte van het materiaal of de productiesnelheid.

De innovatie van TBI-onderneming Voorbij Prefab werd onlangs gecertificeerd door KIWA. Voor toepassing van het nieuwe recept sloeg betonfabriek Voorbij Prefab de handen ineen met Parteon en TBI-zusteronderneming ERA Contour, die de woningen aan de Belgischestraat en de Kramerstraat in Zaandam momenteel bouwt. De 4 casco’s van CO2-arm beton worden begin november 2020 geplaatst in het woonproject.

Toekomst CO2-arm beton
Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. “Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen. In Nederland is er vraag naar 90.000 betaalbare woningen op jaarbasis en hier zie ik enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving.” Het plan is om volgend jaar in de fabriek 1500 woningen te produceren van het nieuwe beton. De productie is volledig transparant zodat de sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten.

Geen concessies
De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek van Voorbij Prefab produceert op een gemiddelde dag 8 cascowoningen. Afhankelijk van de ploegenindeling vindt het ontkisten van de casco’s binnen 6 tot 18 uur plaats. Een rap tempo dat de maatstaf vormde voor het ontwikkelen van CO2-arm beton. “We wilden casco’s maken van CO2 -arm beton, zonder dat we concessies zouden doen op productiesnelheid en kwaliteit,” laat Staal weten. “De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is daarbij van groot belang. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven.”

“We vinden het fantastisch dat ons project in de Rosmolenwijk het eerste is waar deze innovatie wordt toegepast. We gingen met nul-op-de meter al voor energiezuinige woningen en de CO2-reductie van de casco’s maken de woningen nog duurzamer,” zegt Harry Platte, directeur-bestuurder bij Parteon.