Consumentenvoorlichting: het verschil tussen A+++ en A++++

Dit is een deel van een artikel over energielabels, dat in z'n geheel op BewustNieuwbouw.nl is gepubliceerd. U kunt het gebruiken om uw kopers en huurders voor te lichten over de verschillen tussen nieuwbouwwoningen met label A+++ en A++++. De voorbeelden zijn gemaakt door Merosch.

Het verschil tussen A+++ en A++++
De meeste nieuw gebouwde huizen zullen waarschijnlijk een A met minimaal drie plusjes halen. Dit betekent dat een huis bijna energieneutraal is. Bij het energielabel A++++ gaat het om een nul-op-de-meter woning, energieneutrale woning of energieleverende woning. Wat is dan echt het verschil tussen A+++ en A++++? Om dit te kunnen vergelijken, kozen wij twee voorbeeldwoningen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): een tussenwoning van 110 m² en een hoekwoning van 133 m². Twee woningtypen, die in Nederland veel voorkomen.
Zoals je op de afbeelding kunt zien, zorgt onder andere het ventilatiesysteem voor een belangrijk verschil. Bij A++++ is een balansventilatiesysteem aangebracht waarbij ook de luchttoevoer mechanisch is. Dit systeem is energiezuiniger en vaak comfortabeler. Roosters in de gevel kunnen namelijk (in combinatie met lage temperatuur verwarming) in de winter zorgen voor tochtklachten.

Daarnaast zorgen meer zonnepanelen voor een beter label, omdat dit meer duurzame energie opwekt. Bij A++++ is een woning per definitie energieneutraal of beter. De energierekening van de bewoner zal hierdoor nog lager zijn dan bij een A+++ woning.
Energielabel-hoekwoning
In dit voorbeeld van de hoekwoning kun je zien, dat er meer nodig is om dit type huis van het energielabel A+++ te voorzien. Ten opzichte van de tussenwoning is er een betere isolatie nodig en een hogere aantal zonnepanelen. Dit komt, omdat bij een hoekwoning meer oppervlak aan de buitenlucht grenst. In deze voorbeelden zijn toevallig dezelfde aanpassingen nodig, om een extra plus te krijgen.