De auto als deel van je woning: We Drive Solar

Verslag van de sessie over een slim energie- en mobiliteitssysteem voor energieneutrale nieuwbouw tijdens het ZEN middagcongres Aardgasvrije nieuwbouw: zo doe je dat! – door René Didde.

In de toekomst zullen binnenstedelijke energieneutrale nieuwbouw en mobiliteit meer met elkaar verknoopt raken. Tweehonderd elektrische auto's en tweehonderd laadpalen die auto's zowel kunnen opladen als ontladen, kunnen een wijk als Lombok in Utrecht geheel van energie voorzien. Dat zegt Robin Berg, pionier van het delen van elektrische auto's in de wijk Lombok, Utrecht. “Het is een compleet nieuwe business-case, waarin wij huurders en kopers de dienst van een deelauto aanbieden en tegelijk de netbeheerder ontzien doordat we pieken in de elektriciteitsproductie opvangen met de accu van de auto.”

De auto als batterij voor het huis. Twee jaar geleden pas bedacht Berg het idee. “De meeste mensen rijden slechts 70 kilometer per dag. Dus een batterij zoals in een Renault Zoe waarmee je 300 km kunt rijden, zit 's avonds nog voor ¾ vol. En die hoeveelheid elektriciteit is dus voldoende om een huishouden gedurende twee weken van stroom te voorzien.” Niet alleen kunnen consumenten op een donkere, grijze dag 's avonds koken op de auto als de panelen op het huis en in de buurt te weinig leveren. Ook kan de auto gemakkelijk de volgende ochtend de piek in de vraag opvangen als alle mensen tegelijk het fornuis, waterkoker en douche aanzetten.

In Lombok gebeurt het al, en op een aantal plaatsen in Utrecht werkt belegger Syntrus Achmea mee met door hen verbouwde huurpanden. Veertig auto's heeft We Drive Solar nu in de regio Utrecht rondrijden. En dat is nog maar het begin, voorspelt Berg. “Als er straks op zeer windrijke nachten een surplus aan stroom op zee ontstaat, kan het wagenpark een belangrijke rol spelen in de regionale energievoorziening. Er komen niet alleen steeds meer elektrische auto's, vooral met de komst van de Tesla model S zal het batterijvermogen ook verder toenemen.” De elektrische auto zal op die manier een rol spelen in de enorme bouwopgave in Utrecht (alleen al Merwedekanaal 6000 – 10000 woningen in het centrum).

Gaaf verhaal
Aardgasvrije woningen, vaak all-electric, kunnen de grote hoeveelheid stadsbewoners van slimme, gedeelde mobiliteit voorzien. Met een app als sleutel voor je auto, als onderdeel van je woning. Een gaaf verhaal, vindt Irmine van der Geest van Syntrus Achmea. De belegger (pensioenfondsen voor onder meer landbouw en metaal) gelooft in duurzaam beleggen met zowel financieel als maatschappelijk rendement. “Wij werken niet alleen in deelauto's samen met We Drive Solar in onze 70 appartementen in Oudenoord, we starten ook een woonproject met gemeenschappelijke wasmachines”, vertelt Van der Geest.

Het zijn niet alleen young professionals in de huursector of starters in de koopwoningen die van de gedeelde diensten gebruik zullen maken. Veel mensen doen nu hun tweede auto weg en nemen een abonnement van € 100 per maand voor vier dagen gebruik van een elektrische auto, aldus Van der Geest en Berg. De deelauto zal jou straks ook herkennen, zegt Berg. “Als jij met je app de auto opent, gaan stoel en spiegels precies in jouw stand, hoor je je favoriete muziek en kent de auto je bestemming.”

Download de presentatie van Robin Berg (We Drive Solar)
Download de presentatie van Irmine van der Geest (Syntrus Achmea)