Dennis Strijards (Heijmans Wonen) over regelgeving warmtepompen

Heijmans Wonen ziet uitdagingen bij de toepassing van lucht/water-warmtepompen. De nieuwe geluidsregels voor de buitenunits leiden ertoe dat een tuin minstens 6 meter breed moet zijn om op de perceelgrens met de buren binnen de geluidsnormen te blijven. De bodemwarmtepomp is overigens favoriet bij Heijmans, maar ook die toepassing ligt her en der onder vuur.

Hoe nu verder? Dat vraagt Dennis Strijards, adviseur energie en duurzaamheid bij Heijmans Wonen zich af in een interview met Uko Reinders (Vakblad Warmtepompen).

“De water/water-warmtepomp met bodemlus heeft bij ons de voorkeur. Voordelen zijn dat er geen buitenunit nodig is en dat in de zomer passief kan worden gekoeld. Dat is comfortabel en kost minder energie dan koelen met een lucht/water-warmtepomp. We kunnen hiermee aan de TOjuli-eis van BENG voldoen.”

Maar een bodemsysteem kan niet overal worden toegepast.
“Dat klopt. En er zijn ook plekken waar we bijvoorbeeld niet dieper dan 50 meter de bodem in mogen. Dan wordt het lastig, want het betekent dat er meerdere maar kortere bronnen nodig zijn. Dat maakt het systeem duurder. Verder zien we bijvoorbeeld dat Noord-Brabant strengere voorwaarden aan het boren op diepte gaat stellen.”

Lees het volledige interview met Dennis Strijards op Vakblad Warmtepompen.nl