- Nieuws
- 13/11/2023
Duurzame gebiedsontwikkeling en industriële woningen
Woningcorporatie ‘Thuis en ontwikkelende bouwer Heijmans realiseerden in Eindhoven duurzame houtbouwwoningen uit de fabriek. Ze presenteerden het project tijdens de Lente-akkoord platformbijeenkomst op 2 november.
In de Eindhovense Antony Moddermanstraat komen verschillende ambities samen: sneller, goedkoper en duurzamer bouwen en het realiseren van een gezonde leefomgeving. Matthijs Hulsbosch, manager vastgoed en duurzaamheid van woningcorporatie ‘Thuis, en Nynke van der Lei, marktonwikkelaar bij Heijmans, nemen de deelnemers mee in een project waarin “iedereen net even een stapje harder loopt.”
De Antony Moddermanstraat in Eindhoven is zo’n typische jaren vijftig straat. “Eerst wilden we de 73 huizen die de straat telt gaan renoveren, maar daarvoor zijn ze te slecht”, trapt Matthijs Hulsbosch van woningcorporatie ‘Thuis de sessie af. En omdat de woonwijk ’t Ven, waar de straat onderdeel van uitmaakt, een herontwikkeling doormaakt ontstond het plan om de straat compleet te vernieuwen. Duurzaamheid en een gezonde leefomgeving staan daarbij volgens Hulsbosch op de eerste plaats. “Wij zijn van duurzaam wonen en streven ernaar om onze ecologische voetafdruk naar nul terug te brengen.” Door de bouw van woningen te integreren met het vergroenen van de straat moet er straks een fijne, groene woonomgeving ontstaan.
Industrieel bouwen past perfect
Heijmans zat al snel bij ‘Thuis aan tafel. Niet zo vreemd, legt Nynke van der Lei uit. Heijmans is immers een van de uitvoerende partijen in de Bouwstroom. Onder de noemer WoonST zijn er door BAM en Heijmans met dertien woningcorporaties (waaronder ‘Thuis) en negen gemeenten in het Stedelijk gebied Eindhoven afspraken gemaakt om 1000 gestandaardiseerde woningen te realiseren. “Het bleek”, vertelt Van der Lei, “dat de Horizonwoningen die wij in onze fabriek in Heerenveen produceren, bijna naadloos aansluiten op de wensen van ‘Thuis voor de woningen in de Antony Moddermanstraat.” Hulsbosch knikt: “Zowel qua plattegrond als architectuur past het.” De woningen zijn er in vier types. Zo is de Horizon XS geschikt voor alleenstaanden of een stel, de Horizon S voor drie personen en de Horizon M en L voor de wat grotere gezinnen. Van der Lei: “De Horizon bestaat uit vaste modules terwijl de gevel telkens kan wijzigen, daardoor ontstaat er een maximaal flexibel ontwerp. Om ruimte te winnen is in de XS de hal weggelaten en komt men via de keuken de woning binnen. Je moet het uitleggen maar mensen snappen het wel. De plattegronden hebben we geplot op de Woonstandaard.”
Eén huis op 3 vrachtwagens
De productie van de woningen vindt plaats in de fabriek in Heerenveen. “Het maken van de Horizonwoningen gaat voor een deel al geautomatiseerd. Wanden en vloeren worden van kabels en leidingen voorzien en een robot voorziet de gevels van stenen. We kunnen wisselen van metselwerkverbanden en dat ziet er fraai uit.” Eén huis past op drie vrachtwagens. Om de woning op z’n plek te zetten is één dag nodig. “En dan nog een week om de woning helemaal af te maken.:
Het comfort van de huizen is groot en door de houtskeletbouw voelt het binnenklimaat heel natuurlijk aan. Op de vraag uit de zaal over de wandafwerking geeft het tweetal aan dat dit nog wel een dingetje is. “Bewoners willen behangen en verven maar hout moet kunnen wasemen,” vertelt Hulsbosch. “Net als dat je in dit soort woningen niet met schroeven en pluggen aan de gang moet. We denken nu aan strips onder het plafond zodat mensen daar wat aan kunnen hangen. Dat is nog wel een zoektocht met elkaar. Ik denk dat Aedes en de Woonbond wellicht ook kunnen adviseren.”
Om een groene uitstraling van de straat te waarborgen en te voorkomen dat bewoners de voortuinen met tegels verstenen krijgen de woningen een basistuin. “De straat heeft nu een uitstraling van veel steen en blik. We willen meer natuur in de straat. Om de huurders een frisse start te geven ligt er straks tuinaarde in de tuin waarmee ze zelf verder kunnen.” Om de auto uit de straat te weren gaan bewoners de auto aan de achterzijde parkeren.
Succesfactoren
De samenwerking tussen ‘Thuis, Heijmans en de gemeente noemt het tweetal de belangrijkste factor voor succes. “Eigenlijk was de straat voor de gemeente pas over tien jaar aan de beurt. Er is echter een duurzaamheidspact gesloten waarin de gemeente heeft gezegd: we trekken dat naar voren.” Maar ook het betrekken van de bewoners, de bereidheid van iedereen om een stapje harder te lopen en samen te werken aan een eenduidige gebiedsvisie op de straat, zijn volgens het tweetal belangrijke succesfactoren. “Leerpunten?”, zegt Van der Lei, “die zijn er ook. We moeten in de fabriek ruim van tevoren plannen. De badkamers worden ook geprefabriceerd. Dat betekent dat huurders veel eerder dan traditioneel keuzes moeten maken.” De slotvraag uit de zaal ligt voor de hand: hoe staat de uitvoering ervoor? Van der Lei is daar kort over: “Het wachten is nu nog op de NUTS-voorzieningen.”