Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos

Heeft u nog nieuwbouwwoningen met aardgasaansluiting in aanbouw? Informeer uw kopers dan over de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos van het Nationaal Energiebespaarfonds.

De nieuwbouwwoning van de familie Luiten uit Amersfoort zou opgeleverd worden met een aardgasaansluiting. De hypotheek was geregeld en de bouw al gestart. Hoe kom je dan alsnog aan financiering om van het gas af te gaan? Sinds januari kan het dankzij de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos. “Als je de mogelijkheid nog hebt om je woning zonder gas te laten opleveren, doe het dan meteen.”

Matthijs Luiten: “We waren al sinds 2017 met deze nieuwbouwwoning bezig. Met zonnepanelen en isolatie hebben we aan duurzaamheid gedacht, maar de discussie rondom aardgas speelde toen minder dan nu. De woning is getekend met een gasaansluiting, maar vorig jaar besloten we toch eens te bekijken of dat nog anders kon. Helaas konden we de hypotheek niet meer openbreken voor extra financiering. We zouden bij de oplevering van de cascowoning verder kijken. Tot de Energiebespaarlening ineens uitkomst bood.”

Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos
Sinds januari kunnen particuliere woningeigenaren de Energiebespaarlening ook gebruiken voor het aardgasvrij maken van nog niet opgeleverde woningen. Luiten: “We vroegen de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos aan op de eerste dag dat het kon. Dat ging vrij soepel. We lazen goed welke documenten we moesten inleveren en hadden mailcontact voor aanvullende informatie. De offerte kregen we thuisgestuurd en binnen drie weken was de lening geregeld.”

Warmtepomp en extra zonnepanelen
Om de nieuwbouwwoning van de familie Luiten alsnog aardgasvrij op te leveren, werd de gasinstallatie vervangen door een warmtepomp en kwamen er extra zonnepanelen op het dak. “Vijftien in plaats van acht”, zegt Luiten. “En we moesten de indeling van de ruimte omgooien voor de warmtepomp, want de gehele installatie paste niet meer op zolder. Alles verhuisde naar beneden, waardoor de bijkeuken iets kleiner is geworden. We kozen bewust voor een grote boiler van 400 liter. Dat is wel nodig met een gezin met vier kinderen en twee badkamers.”

“Voor de aanschaf van de warmtepomp wonnen we advies in bij een gespecialiseerd bedrijf”, vervolgt Luiten. “Zij brachten ook een offerte uit. Uiteindelijk zijn we toch gegaan voor de installateur met wie onze aannemer werkte en die al betrokken was bij installatiezaken in onze woning. Dat was makkelijk en handig qua garanties, omdat alle losse onderdelen nu bij één partij liggen.”

Wijzigen als het nog kan
Wennen aan het niet hebben van gas hoeft de familie niet. “We hadden in onze vorige woning stadswarmte, dus er verandert niet veel. Toch zijn we erg blij met onze keuze. We hebben nu onze eigen energievoorziening in huis zonder maandelijkse gaskosten. Een prettig idee met het oog op de hoger wordende gasprijzen. En we verdienen daarmee de investering nog sneller terug, in zo’n zeven tot acht jaar. Ook worden woningen met aardgas minder aantrekkelijk hoe dichter we bij 2050 komen, wanneer alle woningen aardgasvrij moeten zijn. Mensen wiens nieuwbouwwoning nog opgeleverd gaat worden met een gasaansluiting raad ik zeker aan om aardgasvrije opties alsnog te overwegen.”

Wilt u uw nieuwbouwwoning ook zonder aardgasaansluiting laten opleveren? Meer informatie over de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos vindt u hier.