Eyeopeners uit Energiesprongprojecten

Sijpheer-2-1024x683Niels Sijpheer verzamelde voor Energiesprong de leerpunten uit energiezuinige nieuwbouw- en renovatieprojecten die vanuit dit platform zijn ondersteund. “Een goed geïsoleerde schil, en dan slecht of niet-regelbare ventilatieroosters in de muur gecombineerd met lage temperatuurverwarming. Daar moeten we meteen mee stoppen.”

Energiesprong is bij bouwers ongetwijfeld het meest bekend als aanjager van de grootschalige nul-op-de-meterdeal onder de naam de Stroomversnelling, maar ook in de periode daaraan voorafgaand zijn verschillende ambitieuze nieuwbouw- en renovatieprojecten begeleid en gesteund met subsidie. Hierbij werd ingezet op 45% energiereductie tot aan 80%, tot aan nul-op-de-meter (vanaf 2013).

Deze projecten worden allemaal gemonitord door TNO, Rigo en ingenieursbureau Van Beek. Van vijf van deze projecten zijn ervaringen, geleerde lessen en tips nu opgeschreven in drie gratis te downloaden publicaties (zie de links onder dit artikel). Doel van Energiesprong is immers aanwakkeren van de markt door onder andere die kennis te verspreiden, zodat niet het wiel steeds opnieuw hoeft worden uitgevonden. Voor wie erg in de materie van dergelijke projecten zit, zijn het inmiddels al weer deels open deuren, maar Sijpheer ziet nog genoeg punten die bouwers nog niet voldoende in de vingers hebben.

Wat is een regelrechte eyeopener?
“Een eyeopener noem ik het niet, maar ik wil er wel graag mee beginnen: er wonen mensen in huizen. Dat is iets dat ik geleerd heb en dat de sector ook echt moet leren. We zijn te veel techneut. Het pakket aan producten waarmee de renovaties worden uitgevoerd krijgt een 9, het proces krijgt een 4. Vuile schoenen in huis, een bouwtijd die langer duurt dan verwacht. Ook is er scepsis van bewoners tegenover de corporatie, die soms jarenlang niets heeft gedaan aan onderhoud en dan ineens een ingrijpende renovatie doet; er zit dan onvrede uit het verleden dat niet is rechtgezet. Oud zeer dat je moet wegnemen. Goed duidelijk communiceren wat bewoners te wachten staat is sowieso belangrijk. Lokale aannemers kunnen dat vaak heel goed. Daarom zou het volgens mij mooi zijn wanneer er, zoals je nu ook wel ziet gebeuren, grote aannemers of consortia de producten gaan ontwikkelen die lokale aannemers gaan toepassen.”

Onvoldoende soft skills dus. Wat zijn technische leerpunten?
“De techniek is er, maar het lukt nog niet altijd om dat allemaal goed in één pakketje af te stemmen, waardoor klachten ontstaan. Iets heel concreets is oververhitting. Wanneer je woningen goed inpakt, zoals bij al deze projecten is gebeurd, wordt het in de woonkamer en slaapkamers soms te warm als je onvoldoende aandacht besteedt aan zonwering en goede ventilatie. Er is echt zomernachtkoeling nodig en goede zonwering om dat tegen te gaan.”

Lees verder op de Aannemervak website

Download het rapport "Tevreden bewoners - resultaten uit monitoring" via EnergielinQ
Download het rapport "Concepten Nul op de Meter en 80% besparing - resultaten uit monitoring" via EnergielinQ
Download het rapport "Nul op de meter – Ervaringen van vernieuwers in de woningbouw" via Lente-akkoord